Benign paroksysmal posisjonsvertigo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Benign paroksysmal posisjonsvertigo
ICD-10-kodeH81.1
ICD-9-kode386.1
DiseasesDB1344

Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), også kjent som krystallsyken, er en sykdom som rammer labyrinten (vestibulum) og kan forårsake svimmelhetsanfall. [1]

Etiologi og patogenese[rediger | rediger kilde]

Den beste hypotesen på årsaken til BPPV er foreløpig relatert til at det har løsnet otolitter fra macula ventriculi og/eller sacculi, som forårsaker irritasjon av buegangene i labyrinten.

Symptomer og forløp[rediger | rediger kilde]

Sykdommen karakteriseres av veldig svimmelhet (vertigo), kvalme og nystagmus (ufrivillige raske øyebevegelser). Anfallet kommer gjerne i forbindelse med at man beveger hodet i bestemte stillinger. Noen beskriver også symptomer som å være på en båt (nautisk vertigo).

Diagnose og behandling[rediger | rediger kilde]

Diagnosen kan stilles ved å utføre Dix-Hallpikes test som utløser et BPPV-anfall ved at man roterer pasientens hode 45 grader mot den syke siden og litt bakover, for så å tippe vedkommende raskt bakover i liggende stilling, med hodet litt under horisontalplanet. Hodet holdes her i 30 sekunder, innen hvilket anfallet melder seg om pasienten har BPPV.

Behandlingen er enkel, og består i Epleys manøver som er en forlengelse av Dix-Hallpikes test (se over). Denne har som mål å tømme eventuelt løse otolitter fra buegangene og ut i sacculus og/eller ventriculus. Den foregår ved at man etter endt Epleys, roterer pasientens hode 90 grader mot den friske siden. Pasienten og dens hode vris deretter ytterligere 90 grader. Til slutt rettes pasienten opp i sittende stilling (med hodet fremdeles vridd), og blir sittende her en liten stund.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Krystallsyken». Arkivert fra originalen 23. oktober 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]