João d'Espinha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
João d'Espinha
Født22. desember 1722
Vilar Torpim
Død10. juli 1788 (65 år)
Beijing
Beskjeftigelse Misjonær

João d'Espinha eller Gao Shensi (født 22. desember 1722 i Vilar Torpim nær Lamego i Portugal, død 10. juli 1788 i Beijing i Kina) var en katolsk kinamisjonær tilhørende jesuittordenen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble medlem av jesuittordenen i 1739 og ble ti år etter sendt til Goa i India. I 1751 ble han forflyttet til Kina og ankom først Macao og så Beijing i august 1751. Der ble han etter hvert utnevnt til mandarin.[trenger referanse] Han var viseprovinsial for jesuittordenen i landet fra 1762 til 1765 og på nytt fra 1775. Det var på denne tid at jesuittordenen ble opphevet med den følge at alle jesuitter i Kina opphørte å være ordensfolk og deres oppgaver ble overtatt av andre prester så snart det lot seg gjøre.[trenger referanse] Men eks-jesuittene forble stort sett i landet.

I 1770 ble pater d'Espinha visepresident for det keiserlige astronomiske byrå og dets president fra 1781.[trenger referanse] Han ble også utnevnt av biskopen av Macao til generalvikar i Beijing – mot Vatikanets vilje. Roma anså biskop Gottfried Xavier von Laimbeckhofen som rettmessig leder av bispedømmet. Jurisdiksjonskonflikten var uttrykk for de problemer som Portugals fastholdelse av padroadorettigheter selv etter at Pavestolen hadde forsøkt å regulere ansvarsforholdene i misjonene annerledes.[trenger referanse]

Han døde i Beijing og ble gravlagt på jesuittenes gravsted Zhalan i Beijing.

Se også[rediger | rediger kilde]