Hopp til innhold

Einar Røttingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Einar Røttingen
Født7. feb. 1963Rediger på Wikidata (61 år)
BeskjeftigelsePianist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Einar Johannes Røttingen (født 7. februar 1963) er professor i utøvende musikk ved Griegakademiet, institutt for musikk, Universitetet i Bergen. Han har studert piano med Jiri Hlinka ved Bergen Musikkonservatorium og med David Burge ved Eastman School of Music hvor han tok graden Master of Music.

Røttingen har siden sin debut i 1987 vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester og Sønderjyllands Symfoniorkester med dirigenter som Dmitri Kitayenko, Ari Rasilainen og Karsten Andersen. Han har i en årrekke medvirket bl.a. i Festspillene i Bergen og Troldhaugens konsertserier som solist og kammermusiker. Foruten i Norge har Røttingen vært på utallige konsertturneer og gitt mesterklasser i USA, Danmark og Japan i tillegg til konserter i Sverige, England, Tyskland, Italia, Romania og Slovenia. Han deltar årlig i kammermusikkserien i Dorf gamle skole i Danmark og ”Harald Sæverud Chamber Music Program” i Maine, USA.

I flere år hadde Einar Røttingen et samarbeid med komponisten Harald Sæverud, noe som resulterte i flere urfremførelser og innspillinger av samtlige verk for klaver og konsert for klaver og orkester med BFO. Han har også samarbeidet med, bestilt og urfremført en rekke verker av flere nålevende komponister. Av nyere innspillinger kan nevnes soloinnspillingen Avgarde og Crumbs Makrokosmos vol.III-IV. CD-ene Hika (med fiolinisten Trond Sæverud) og Norwegian Variations ble kåret til «Selection of the month» i henholdsvis The Strad og International Piano. Sistnevnte CD ble også kåret til «Record of the Year 2005» av The Grieg Society of Great Britain.

Einar Røttingen har mottatt Bergen kommunes Kulturpris og Robert Levins Festspillpris for sitt arbeid og sin profil som pianist og pedagog.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]