Jerusalemskors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jerusalemskors, evangelisasjonskors eller misjonskors består av et teutonisk kors med fire små greske kors.
Våpenskjold for Kongeriket Jerusalem som ble etablert i Midtøsten 1099 etter det første korstoget og bestod til 1291.

Jerusalemskors er et symbol som ser ut som et teutonisk kors med fire små greske kors i hjørnene til vinklene mellom korsarmene. Det har vært brukt som et symbol på Jesu befaling om å spre budskapet ut til alle folk. Korset kalles av den grunn også evangelisasjonskors eller misjonskors.

Korsfareren Godfred av Bouillon framstilt med tappert dekorert med jerusalemskors i et italiensk freskomaleri ca. 1420. Godfred grunnla gravridderordenen som korset også er symbol for.

Navnet «Jerusalemskors» kommer av at det ble brukt i våpenskjoldet til det kristne korsfarerriket Jerusalem. Dette våpenet har den uvanlige sammensetningen med en figur i gull (gult) på sølv bunn. Sammensetningen inngår som et eget felt i våpenskjoldene til noen fyrster og slekter som nedstammer fra konger i korsfarerriket. Fargekombinasjonen gull og sølv inngår i kristen lyssymbolikk og finnes blant annet i fanerBayeuxteppet, i Vatikanets flagg og i Nord-Trøndelags fylkesvåpen.

Jerusalemskors i rødt er det offisielle ordenstegnet til gravridderordenen (Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]