Jernia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jernia A/S
Org.formAksjeselskap
Etablert1951
Datterselskap(er) JerniaGruppen, F&H AS, Lexow, ProffPartner security
LandNorge
Produkt(er)Hjem, fritid, verktøy, elektro
NøkkelpersonerOla Brath
Omsetning3,1 mrd (2011)
Nettstedhttp://www.jernia.no/

Jernia er en jernvarehandelkjede som ble grunnlagt av initiativtakeren Ola Brath i 1951. Firmaet gikk den første tiden under navnet A/L Jernvarekjøp, men etter fusjonen med K.E.Larsson i 1954 tok firmaet dette navnet med seg videre frem til 1966, hvor navnet Jernia ble dannet. I 1968 ble navnet Jernia endret til Jernia Norsk A/S, for så i 1983 å få dagens navn, Jernia AS.

Jernia innfusjonerte firmaet Samkolør i 1994 og startet da med utstrakt distribusjon av maling til sine medlemmer. Jerniakjeden består (2009) av i alt 175 butikker i Norge og 66 butikker i Sverige. I tillegg eier Jernia AS kjeden ProffPartner som betjener det industrielle markedet i Norge. ProffPartner består av ca. 50 butikker i Norge og 7 i Sverige.

I Norge er ca. 70 av Jerniakjedens butikker eiet av Jernias datterselskap Jernia Detalj AS, de andre er lokaleide butikker. Hovedkontoret ligger på Sofiemyr utenfor Oslo.

I 2005 kjøpte Stein Erik Hagen gjennom investeringsselskapet sitt Canica AS hele Jerniakjeden[1]

I oktober 2010 startet Jernia sammen med Komplett nettbutikken jernia.no. Nettbutikken ble drevet som eget AS hvor Komplett hadde 51 % av eierandelene, og Jernia 49 %. Ved starten av 2013 gikk Jernia ut av dette samarbeidet og har nå utviklet sin egen nettside.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

bedriftsstubbDenne bedriftsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.