Jens Lauritssøn Bugge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jens Lauritssøn Bugge
Fødtca. 1542Rediger på Wikidata
Død12. apr. 1612Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePrest Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark-Norge

Jens Lauritssøn Bugge (født ca. 1542, død 12. april 1612) var en norsk prest og prost i Hedemarken og Østerdalen prosti.

Liv[rediger | rediger kilde]

Jens Bugge og hustru Zephora Pedersdatters gravplate i Ringsaker kirke. Av innskriften rundt kanten framgår det at platen tidligere er blitt brukt til å gravlegge presten Gudbrand Torgilsson. Tegning av Henrik Mathiesen, trykt i O. A. Øverlands Illustreret Norges Historie (1891)

Jens Bugge var først kapellan og fra 1581 sogneprest i Ringsaker. Han var gift med Zephora Pedersdatter. Gravsteinen deres finnes i Ringsaker kirke. Det er en stor steinplate som er gjenbrukt etter presten Gudbrand Torgilsson (1334).[1]

I 1594 nevnes han i Jens Nilssøns visitasbøker.

Jens Bugge har skrevet en avskrift av Hamarkrøniken, som var utført i 1601 og atskiller seg i rekkefølge og innhold fra den mest kjente versjonen av krøniken, som først ble trykt av Christopher Hammer. I sitt håndskrift hadde Bugge også tilføyet egne kommentarer til teksten. Bugges versjon var ukjent da Gustav Storm utga krøniken på 1880-tallet.

I 1797 lånte svensken og lokalhistorikeren Christian Carlstrøm Bugges håndskrift, som senere er gått tapt, og tok en avskrift som han ville legge til grunn for en forbedret trykt utgave av Hamarkrøniken. Utdrag fra Carlstrøms avskrift ble utgitt av Egil Pettersen i 1986. Bugges kommentarer er interessante fordi han levde så kort tid etter den opprinnelige avfattelsen av krøniken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moe, Wladimir (1922). Gamle norske kirker. Kristiania: Dybwad. s. 117. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]