Jean-Pierre Rampal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean-Pierre Rampal
Jean Pierre Rampal.jpg
Født7. januar 1922[1][2][3][4]
MarseilleRediger på Wikidata
Død20. mai 2000[1][2][3][4] (78 år)
ParisRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière du MontparnasseRediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée Thiers, Conservatoire de ParisRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fløytist, universitetslærerRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser Léonie Sonnings musikkpris (1978), ÆreslegionenRediger på Wikidata

Jean-Pierre Louis Rampal (født 7. januar 1922 i Marseille, død 20. mai 2000 i Paris) var en fransk fløytist og høyskolelærer. Han regnes som en av 1900-tallets betydeligste fløytister.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Rampals far, Joseph Rampal, var fløytist og lærer ved konservatoriet i Marseille. Jean-Pierre Rampal lærte i ung alder tverrfløyte ved konservatoriet, og medvirket allerede fra femten års alder i et profesjonelt orkester. På sine foreldres ønsket begynte han å studere medisin, men gikk over til å studere ved Conservatoire de Paris og ble uteksaminert i 1944. I etterkrigsårene grunnla han kammermusikkensembler, spesielt «Quintette à Vent Français» (1946) og «Ensemble Baroque de Paris» (1952).

Han opptrådte stadig mer som solist og ble i 1955 solofløytist ved Opéra de Paris, i 1958 ble han professor ved Académie Internationale d'Été i Nice som han var med å grunnlegge, og i 1968 fikk han et professorat ved konservatoriet i Paris. Han fikk også et æresdoktorat ved Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie. I 1978 fikk han Léonie Sonnings musikkpris.

Rampal regnes som en av de mest betydningsfulle fløytister på 1900-tallet, som bidro avgjørende til at fløyta ble akseptert som soloinstrument i det internasjonale konsertlivet. Han hadde en stor del av æren for at barokk og tidligklassisk fløytelitteratur ble gjenoppdaget, og en rekke samtidige komponister skrev verk for ham, blant annet Jean Françaix, André Jolivet, Jindrich Feld, Henri Tomasi og Francis Poulenc. I 1981 medvirket Rampal ved uroppføringen av Leonard Bernsteins Halil, og på begynnelsen av 1990-årene spilte han solopartiet ved uroppføringen av Krzysztof Pendereckis Fløytekonsert. Han opptrådte gjentatte ganger med fiolinisten Isaac Stern og cellisten Mstislav Rostropovitsj, men spilte også jazz, blant annet med pianisten Claude Bolling, og verdensmusikk med den japanske shakuhachi-fløytisten Hōzan Yamamoto).

Rampal var spesielt aktiv i utforskningen av det kjente og gjenoppdagede fløyterepertoaret fra 1700-tallet og publisere nyutgaver.

Rampal er gravlagt på Cimetière de Montparnasse i Paris. Fløytistkonkurransen Concours de flûte Jean-Pierre Rampal avholdes hvert tredje år i Paris.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jean-Pierre-Rampal, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Jean-Pierre Louis Rampal, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id rampal-jean-pierre-louis, besøkt 9. oktober 2017

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]