Jazzradioen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jazzradioen, opprinnelig stavet «Jazzradio'n», var en lokalradiostasjon i Oslo som kringkastet fra 1997. I de første årene hadde radioen konsesjon for sendinger fra klokken 17.00 til klokken 20.00, men fra 2000 ble sendetiden økt med én time, med start klokken 16.00.

Radiostasjonen ble unnfanget som en idé hos forretningsmannen Peter Tidemand Malling (født 1937), som savnet en jazzradio i Oslo etter opphold i USA. Den norske jazzvokalisten Karin Krog fikk høre om Mallings planer, og påvirket ham til å sette planene ut i livet. Krog er derfor ofte blitt omtalt som en av Jazzradioens fødselshjelpere, sammen med trompeter og en av grunnleggerne av Big Chief Jazzband, Eivind Solberg. Malling hentet inn Terje Adolph Helweg (født 3. mars 1937) som radioens redaktør og Jan Cato Poulsen (født 1936) som musikkredaktør.

Radioens første sending fant sted 5. august 1997, samme dag som Oslo Jazz Festival åpnet, og var preget av betydelige startvanskeligheter. Etter den første sendetimen, som ikke nådde ut til lytterne, var imidlertid problemet løst, og radioen var de facto på luften. Både Helweg og Poulsen var uten journalistisk erfaring, og innså raskt at det trengtes flere folk til radioen. Allerede dagen etter ble derfor journalist og oversetter Ola H. Kopperud (født 1953) ansatt, etter å ha blitt sendt til et intervju med den engelske jazzpianisten George Shearing, som foretrakk å snakke med Jazzradioen fremfor BBC.[trenger referanse]

Radioen knyttet raskt tette bånd til Oslo Jazz Festival, og fikk en uoffisiell status som festivalradio. Dette innebar god tilgang til intervjuer med gjestende jazzartister, i tillegg til at OJFs publikum raskt ble trofaste lyttere, og etter bare et års tid viste en måling 30 000 lyttere pr. dag.[trenger referanse]

På tross av mange lyttere, uteble reklame- og sponsorinntekter. Dette førte til opprettelsen av «Jazzradioens Venner», der lytterne kunne bli støttemedlemmer for 365 kroner i året. Oppslutningen om denne venneforeningen førte til at i overkant av 3 000 lyttere bidrog med over én million kroner årlig til driften. I 2000 fikk radioen også en sponsoravtale med Hydro-Texaco, som medførte et bidrag på 300 000 kroner årlig i tillegg til utdelingen av «Have No Fear»-prisen på 30 000 kroner til en ung og lovende norsk jazzmusiker. Blant mottagerne var pianisten Håvard Wiik, altsaksofonisten Frode Nymo, gitaristen Bjørn Vidar Solli og tenorsaksofonisten Frøy Aagre.

Etter en ustadig startfase fant radioen sin form, med faste programposter til faste tider. Blant dem var «Jazzgalleriet», der Aftenpostens jazzjournalist Stein Kagge presenterte portretter av kjente jazzartister, og «Ukens Jazzgjest», der Kopperud inviterte studiogjester som var kjent for andre ting enn jazz, men som gjerne ville snakke om sin lidenskap for musikkformen. Blant gjestene i denne serien var daværende Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen, stjernekokk Eyvind Hellstrøm og journalist Per Egil Hegge. I tillegg hadde bassist Bjørn Pedersen fra Big Chief Jazzband en fast programpost sammen med sin kone Mona, under tittelen «Pedersen Spesial».

I 2000 ble staben økt med Marius Hermansen, som fikk ansvaret for helgesendingene og for avviklingen av sendingene under OJF. I 2006 ble det besluttet å digitalisere radioens musikkarkiv, som i løpet av ni år hadde vokst til en betydelig størrelse. Digitaliseringen tok sikte på å redusere bemanningen for å spare penger.

I 2006 døde radioens musikkredaktør, Jan Cato Poulsen. Han ble ikke erstattet. Året etter trakk Kopperud seg fra Jazzradioen som følge av motstand mot digitaliseringen og dens virkning på radioens programprofil,[trenger referanse] og sendingene fortsatte med Helweg og Hermansen.

I 2008 fikk radioen fornyet konsesjon for sending 24 timer i døgnet. I planlegningsfasen av den nye sendehverdagen gikk Helweg ut i Dagens Næringsliv og kunngjorde at radioen ville selge sendetiden til andre stasjoner. Dette var trolig medvirkende til at Jazzradioen mistet sin konsesjon med virkning fra 1. januar 2010.[trenger referanse] Kopperud ble midlertidig ansatt fra september 2009 for å lage en intervjuserie med prominente lyttere, som gav uttrykk for sin beklagelse over at radioen forsvant. Jazzradioens siste sendedato var 31. desember 2009[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jazzradioen Arkivert 11. mai 2009 hos Wayback Machine. Besøkt 29.12.2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]