Hopp til innhold

Jazzradioen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jazzradioen, opprinnelig stavet Jazzradio'n, var en lokalradiostasjon i Oslo som kringkastet fra 1997 til og med 31. desember 2009.

I de første årene hadde radioen konsesjon for sendinger fra klokken 17.00 til klokken 20.00, men fra 2000 ble sendetiden økt med én time, med start klokken 16.00.[1]

Oppstarten

[rediger | rediger kilde]

Det var forretningsmannen Peter Tidemand Malling (født 1937) som hadde ideen til nærradiostasjonen. I USA hadde han oppdaget radiostasjoner viet jazzmusikk, og han ønsket å starte opp noe tilsvarende i Norge. Den norske jazzvokalisten Karin Krog oppmuntret ham til å sette planene ut i livet. Han fikk også støtte fra trompetisten Eivind Solberg, som var en av grunnleggerne av Big Chief Jazzband. Malling engasjerte Terje Helweg (født 1937) som ansvarlig redaktør[1] og Jan Cato Poulsen (født 1936) som musikkredaktør.

Radioens første sending fant sted 5. august 1997, samme dag som Oslo Jazzfestival åpnet. På grunn av tekniske problemer nådde den første sendetimen imidlertid ikke ut til lytterne, men de neste to timene gikk etter planen. Ettersom både Helweg og Poulsen manglet journalistisk erfaring, innså de at de trengte forsterkninger. Dagen etter ble journalist og oversetter Ola H. Kopperud (født 1953) ansatt, etter å ha blitt sendt til et intervju med den engelske jazzpianisten George Shearing, som skal ha foretrukket å snakke med Jazzradioen fremfor med BBC.[trenger referanse]

Programposter (utvalg)

[rediger | rediger kilde]

Etter en ustadig startfase fant radioen sin form, med faste programposter til faste tider. Blant dem var «Jazzgalleriet», der Aftenpostens jazzjournalist Stein Kagge presenterte portretter av kjente jazzartister, og «Ukens Jazzgjest», der Kopperud inviterte studiogjester som var kjent for andre ting enn jazz, men som gjerne ville snakke om sin lidenskap for musikkformen. Blant gjestene i denne serien var daværende Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen, stjernekokk Eyvind Hellstrøm og journalist Per Egil Hegge. I tillegg hadde bassist Bjørn Pedersen fra Big Chief Jazzband en fast programpost sammen med sin kone Mona Elisabeth Pedersen, under tittelen «All That Jazz».[2]

Status som festivalradio

[rediger | rediger kilde]

Radioen knyttet raskt tette bånd til Oslo Jazzfestival, og fikk en uoffisiell status som festivalradio. Dette innebar god tilgang til intervjuer med gjestende jazzartister, i tillegg til at OJFs publikum raskt ble trofaste lyttere, og etter bare et års tid viste en måling 30 000 lyttere pr. dag.[trenger referanse]

Venneforening og «Have No Fear»-prisen

[rediger | rediger kilde]

På tross av mange lyttere, uteble reklame- og sponsorinntekter. Dette førte til opprettelsen av «Jazzradioens Venner», der lytterne kunne bli støttemedlemmer for 365 kroner i året. Oppslutningen om denne venneforeningen førte til at i overkant av 3 000 lyttere bidrog med over én million kroner årlig til driften. I 2000 fikk radioen også en sponsoravtale med Hydro-Texaco, som medførte et bidrag på 300 000 kroner årlig i tillegg til utdelingen av «Have No Fear»-prisen på 30 000 kroner til en ung og lovende norsk jazzmusiker. Blant mottagerne var pianisten Håvard Wiik, altsaksofonisten Frode Nymo, gitaristen Bjørn Vidar Solli og tenorsaksofonisten Frøy Aagre.

Bemanning

[rediger | rediger kilde]

I 2000 ble staben økt med Marius Hermansen, som fikk ansvaret for helgesendingene og for avviklingen av sendingene under OJF. I 2006 ble det besluttet å digitalisere radioens musikkarkiv, som i løpet av ni år hadde vokst til en betydelig størrelse. Digitaliseringen tok sikte på å redusere bemanningen for å spare penger.

I 2006 døde radioens musikkredaktør, Jan Cato Poulsen. Han ble ikke erstattet. Året etter trakk Kopperud seg fra Jazzradioen som følge av motstand mot digitaliseringen og dens virkning på radioens programprofil,[trenger referanse] og sendingene fortsatte med Helweg og Hermansen.

Konsesjonstap og nedleggelse

[rediger | rediger kilde]

I 2008 fikk radioen fornyet konsesjon for sending 24 timer i døgnet.[3] I planlegningsfasen av den nye sendehverdagen gikk Helweg ut i Dagens Næringsliv og kunngjorde at radioen ville selge sendetiden til andre stasjoner.[4] Dette var trolig medvirkende til at Jazzradioen mistet sin konsesjon med virkning fra 1. januar 2010.[trenger referanse] Kopperud ble midlertidig ansatt fra september 2009 for å lage en intervjuserie med prominente lyttere, som gav uttrykk for sin beklagelse over at radioen forsvant. Jazzradioens siste sendedato var 31. desember 2009.[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «RADIONYTT.NO - Jazzradioen utvider i Oslo». www.radionytt.no. 6. desember 2000. Besøkt 11. desember 2021. «Etter tre år med tre timer sendetid hver dag, har det nå lykkes Jazzradioen å få en ekstra sendetime hver dag. Det skjer etter at Aller-kontrollerte Melodi Fm frivilig gir fra seg en time på ettermiddagen. "Vi har et godt samarbeid med Melodi Fm, og har etter forhandlinger fått en ekstra sendetime", opplyser ansvarlig redaktør i jazzradioen, Terje Helweg til radionytt.no. | Det betyr at Jazzradioen fra nyttår vil sende fra kl. 16 til 20 hver dag på 106,8. Radiostasjonen drives på et mer eller mindre idealistisk grunnlag, og har pr. i dag 1976 medlemmer som støtter radiostasjonen med nærmere 500 000 kroner i året, i tillegg kommer inntekter fra bl.a. sponsorer. Ifølge Helweg har Jazzradioen rundt 60 000 lyttere pr. uke, etter tall fra Norsk Gallup. Med mer sendetid vil jazzradioen også starte nye programposter som f.eks norsk jazz-historie.» 
  2. ^ «Jazzradio'n (arkivert)». web.archive.org. Jazzradio'n. 8. januar 2002. Arkivert fra originalen 28. april 2007. Besøkt 11. desember 2021. «All That Jazz er Bjørn og Mona Pedersens ukentlige forum, der de presenterer spor fra egen platesamling. Bjørn Pedersen turde være godt kjent som et av de grunnleggende og stadig aktive medlemmer av Big Chief Jazz Band. Hans hustru, Mona, er et faktotum innen jazzen i Oslo, og har en finger med i svært meget, ikke minst Oslo Jazzfestival. Programmet går hver lørdag, med gjenhør påfølgende tirsdag.» 
  3. ^ «Oslos ukjente radiosjef». Dagsavisen (norsk). 4. juni 2008. Besøkt 11. desember 2021. «Mandag ble det klart at Peter T. Malling, som startet opp Jazzradioen i 1997, får utvidet sendetiden med 20 timer fra nyåret.» 
  4. ^ Wekre, Helge (7. oktober 2008). «Jazzradio kan bli gull verdt». Nettavisen (norsk). Besøkt 11. desember 2021. 
  5. ^ Jazzradioen Arkivert 11. mai 2009 hos Wayback Machine. Besøkt 29.12.2009.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata