Jarnail Singh Bhindranwale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jarnail Singh Bhindranwale
Født12. feb. 1947Rediger på Wikidata
Moga
Død6. juni 1984[1]Rediger på Wikidata (37 år)
Amritsar
BeskjeftigelseReligiøs leder, politiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetIndia (1950–)
Britisk India (–1947)
Unionen India (19471950)
Medlem avDamdami Taksal

Jarnail Singh Bhindranwale (født 12. februar 1947, død 6. juni 1984) var den kontroversielle lederen av Damdam Taksal som er en religiøs gruppe som består av sikher som er basert i India. Gruppen prøver å spre sine oppfattede verdier av hvordan sikher skal oppføre seg i samfunnet, og er allment oppfattet for å være en støttespiller for dannelsen av staten Khalistan der flertallet av Indias sikher kunne bo.

I Punjab gikk Bhindranwale fra landsby til landsby som misjonær og ba folk å leve etter reglene og prinsippene til sikhene. Han forkynte for misfornøyde unge sikher og oppmuntret dem til å vende tilbake til religionen og oppgi laster som sex, narkotika, alkohol og tobakk. Hans fokus på å kjempe for sikhenes rettigheter appellerte til mange unge sikher. På grunn av sin religiøse bakgrunn som predikant begynte hans tilhengere formelt å kalle ham Bhindranwale Mahapurkh som betydde "den store mann fra Bhindran". Bhindranwale ble den nye lederen av Damdami Taksal da den tidligere lederen Kartar Singh Khalsa døde i en bilulykke den 16. august 1977.

Bhindranwale kjempet aktivt for å få plass i den indiske Kongressen i tre valg. Men på grunn av hans manglende suksess innen politikken har han senere hevdet at han ikke personlig søker om noen plass i noen av de politiske kontorene. Bhindranwales popularitet nådde sitt høydepunkt da han styrtet lederen for det autoritære Shiromani Akali Dal som var det største politiske partiet i Punjab. Bhindranwale utøvet mye makt og de politiske fraksjonene innen det politiske styret i Punjab kunne ikke legge noen store planer uten å ta hensyn til hva Bhindranwales mente om saken.

I 1981 ble Bhindranwale arrestert for hans antatte involvering i drapet på Jagat Narain som var grunnleggeren av en annen religiøs gruppe som het Hind Samachar Group. Han overga seg til politiet men han ble senere løslatt på grunn av mangel på bevis, men Bhindranwale ble holdt øye med av indiske politi-tjenestemenn. Han ble drept av den indiske hæren, som hadde sine ordrer fra Indias statsminister Indira Gandhi som hadde sett seg lei på alle de væpnede militante og deres terroraksjoner som i stor grad rammet sivilbefolkningen hardt. Siden hans død har Bhindranwale vært en kontroversiell figur i den indiske historien. Noen (spesielt sikher) ser på ham som en martyr som kjempet for større rettigheter til sikhene, og andre ser på ham som en militant terrorist og ekstremist.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Sant Jarnail Singh Bhindranwale, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Sant-Jarnail-Singh-Bhindranwale, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]