Jan Dalchow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jan Dalchow (født 1968 i Oslo) er en norsk filmskaper som siden 1995 har arbeidet som produsent, regissør og klipper. Først gjennom selskapet GWD Production hvor han produserte Gullrute- og Amanda-nominerte «Jeg elsker hvem jeg vil» sammen med Ivan Gasparini og Trond Winterkjær. Senere har Winterkjær og Dalchow regissert Gullrutevinner «BE – skitne, syndige meg» og kinodokumentaren «100% menneske». I 2000 vant han flere internasjonale priser bl.a under Berlinalen for kortfilmen «Fremragende timer» sammen med Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen. Alle filmene er produsert eller co-produsert av Dalchow.

Siste produksjon er filmen "Living Without Money" (http://livingwithoutmoney.org/) og før det «USA vs Al-Arian» (https://web.archive.org/web/20070216224714/http://www.usavsalarian.com/), begge med regissør Line Halvorsen. Tidligere har han arbeidet som henholdsvis klipper hos Filmteknikk, promotionsjef i TVNorge og lyddesigner hos Både Og. Fra tidligere har han 11 år med radiobakgrunn som programmedarbeider, teknisk leder og reklameprodusent i Radio 1. Dalchow har også arbeidet med utallige musikkproduksjoner, deriblant flere plateinnspillinger. Forøvrig er Jan en av Norges mest brukte voiceover/reklamestemmer (https://web.archive.org/web/20110225235324/http://www.voiceover.no/).

Dalchows verden ble etablert i 2002 med utspring i GWD Production (Gasparini, Winterkjær, Dalchow). Selskapet jobber primært med produksjon av dokumentarfilm og sekundært med dramaproduksjoner. Dalchows verden var frem til januar 2011 en del av film- og TV-produksjonsfellesskapet Filmcentralen. Jan Dalchow er bror av plateselskap- og musikkforlagsdirektør Jørn Dalchow.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]