Jakob Sprenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Malleus maleficarum, 1669

Jakob Sprenger (født 1435 i Rheinfelden i Sveits, død 6. desember 1495 i Straßburg som i dag er i Frankrike) var en dominikanermunk som er kjent fordi han angivelig skal ha vært med på å forfatte middelaldertraktaten «Heksehammeren».

Som 17-åring trådte han inn i Dominikanerordenen (forkortet O.P.) i Basel. Fra 1472 til 1488 var han prior ved ordenens konvent i Köln, og i 1480 ble han dekanus for byens teologiske fakultet.

Helt frem til 1990-tallet har han vært antatt å være medforfatter av den beryktede «Heksehammeren» (fra 1486, offentliggjort 1487, latinsk originaltittel Malleus Maleficarum). Men nyere forskning mener at denne traktaten i sin helhet var skrevet av hans meddominikaner Heinrich Institoris (Heinrich Kramer). Åpenbart benyttet denne seg av Sprengers plettfrie omdømme for å oppnå at verket skulle bli tillagt mer vekt. Den innledning som er tilskrevet Sprenger var, ifølge hans sekretær Servatius Vanckel, et rent falsum.

Både Sprenger og Institoris var inkvisitorer, et verv som på denne tiden ikke var av særlig betydning lenger. Sprenger engasjerte seg riktignok mot magiske forestillinger, men som hekseforfølger opptrådte han overhodet ikke.

Sprenger var grunnlegger av det rosenkransfellesskap som blant sine medlemmer talte bl.a. den tysk-romerske keiser Fredrik III og hans sønn Maximilian I.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]