Jakob Sprenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Malleus maleficarum, 1669

Jakob Sprenger (født 1435 i Rheinfelden i Sveits, død 6. desember 1495 i Straßburg som i dag er i Frankrike) var en dominikanermunk som er kjent fordi han angivelig skal ha vært med på å forfatte middelaldertraktaten Heksehammeren.

Som 17-åring trådte han inn i Dominikanerordenen (forkortet O.P.) i Basel. Fra 1472 til 1488 var han prior ved ordenens konvent i Köln, og i 1480 ble han dekanus for byens teologiske fakultet.

Ikke medforfatter av Heksehammeren[rediger | rediger kilde]

Helt frem til 1990-tallet har han vært antatt å være medforfatter av den beryktede Heksehammeren (fra 1486, offentliggjort 1487, latinsk originaltittel Malleus Maleficarum). Nyere forskning mener at denne traktaten i sin helhet var skrevet av hans meddominikaner Heinrich Institoris (Heinrich Kramer).[trenger referanse] Han benyttet seg av Sprengers plettfrie omdømme for å oppnå at verket skulle bli tillagt mer vekt.[trenger referanse] Den innledning som er tilskrevet Sprenger var, ifølge hans sekretær Servatius Vanckel, et rent falsum.[trenger referanse]

Både Sprenger og Institoris var inkvisitorer, et verv som på denne tiden ikke var av særlig betydning lenger. Sprenger engasjerte seg riktignok mot magiske forestillinger, men som hekseforfølger opptrådte han overhodet ikke.[trenger referanse]

Sprenger var grunnlegger av det rosenkransfellesskap som blant sine medlemmer talte blant annet den tysk-romerske keiser Fredrik III og hans sønn Maximilian I.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]