Heinrich Kramer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Heinrich Kramer
Sprenger - Malleus maleficarum, 1669 - BEIC 9477645.tiff
Født1430
Sélestat
Død1505 (alder 74–75)
Kroměříž
Beskjeftigelse Skribent, medlem av katolsk orden
Nasjonalitet Tyskland
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Dr. theol. mag. Heinrich Kramer O.P. , lat. (frater) Henricus Institoris (tysker, født ca. 1430 i Schlettstadt i Elsass som nå er i Frankrike, død ca. 1505 i Brünn eller Olmütz som nå er i Tsjekkia) var som forfatter av verket Heksehammeren (latinsk originaltittel er Malleus maleficarum) og som inkvisitor en av de fremste eksponenter for hekseforfølgelsene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Heinrich Kramer, som senere latiniserte sitt navn (Institoris), ble prest i dominikanerordenen. Etter å ha gått på hjembyens latinskole og etter et filosofisk grunnstudium, ble han etter eget påtrykk inkvisitor for dominikanernes ordensprovins Alemannia. På den tid hadde imidlertid ikke denne tittelen særlig betydning.

Etter en prosess mot jøder som han bivånet i Trient, begynte hans løpebane som forfølger av noen heksesekter som man mente å registrere fremveksten av. Under den første hekseprosessen i byen Ravensburg, som hadde engasjert ham til jobben, fikk han bragt to kvinner til bålet. Senere laget han utkastet til pavebullen Summis desiderantes affectibus, som pave Innocens VIII gav ut etter hans påtrykk. Bevæpnet med denne bullen fikk han i stand en hekseprosess i Innsbruck, der han imidlertid ikke bare mislyktes, men også tapte ettertrykkelig ansikt. Den stedlige biskop Georg Golser av Brixen oppfordret ham til å dra sin vei.

Som motreaksjon mot denne mislykkede prosessen forfattet Kramer i 1486 den beryktede Heksehammeren. Dominikaneren Jakob Sprenger nevnes som en annen fordfater. Men nyere forskning er kommet til at Kramer (1430–1505) ikke bare var hovedforfatteren, men faktisk den eneste forfatter, og at han selv dro inn den velrenommerte Jakob Sprengers navn for at verket skulle bli tillagt større tyngde, altså i reklameøyemed. Sprenger hadde intet med boken å gjøre.

Det er noe uenighet omkring bokens betydning for heksejakten i renessansen. Noen historikere mener at Heksehammeren ble en lærebok for heksejegerne, mens andre mener den bare er et uttrykk for den rådende tankegangen blant heksejegerne, og ikke har blitt videre lest.

Kramer hevdet selv at han selv hadde avdekket og fått dømt 300 hekser. Han beskyldte alle dem som betvilte at hekser egentlig eksisterte, for å være kjettere.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • Heinrich Kramer (Institoris): Der Hexenhammer. Malleus maleficarum. Kommentert nyoversettelse, utgitt og oversatt til tysk av Günter Jerouschek og Wolfgang Behringer, München, dtv 2000, ISBN 3-423-30780-3

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andreas Schmauder (utg.): Frühe Hexenverfolgung in Ravensburg und am Bodensee. UVK, Konstanz 2001 ISBN 3-89669-812-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]