Jair

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åsene i Gilead (dagens område Jalʻād) i Jordan hvor Jairs slekt styrte.

Jair (hebraisk יאיר Ya'ir) var ifølge Dommernes bok i Bibelen en av dommerne i Israel. Han kom fra Manasses stamme i Gilead, øst for Jordanelven. Etter at Tola var død ble Jair dommer/høvding for de israelittiske stammene, en posisjon han holdt i 22 år.

Hans avstamming var i Gilead via slektslinja til Makir, sønn av stamfaren Manasse med dennes arameiske medhustru. I henhold til Dommernes bok 10:3-5[1] hadde Jair ikke mindre enn tretti sønner, og disse hadde dertil tretti esler og hadde tretti byer, som ble kalt for «Jairs teltbyer» (Havoth-Jair), som alle lå i området Gilead.[2] Da Jair døde ble han gravlagt i Kamon.

Dette ordet Havoth-Jair, eller chawwoth, opptrer kun i denne konteksten (Fjerde Mosebok 32:41[3]; Femte Mosebok 3:14;[4] Dommernes bok 10:4;[5]), og er et ord som er arvet fra de tidlige nomadiske tider i den hebraiske kulturen. Forskeren W. Ewing har foreslått at Kamon, stedet hvor Jair ble gravlagt, antagelig korresponderer med Kamun som ble tatt av Selevkidrikets konge Antiokos III den store på hans marsj fra Pella i oldtidens Hellas til Gephrun.[6][7]

Bortsett fra Jairs betydelige ætt er det som nevnes om han sparsommelig. Ingen dåder eller handlinger er knyttet til ham. Det kan merkes at det er besynderlig likhet i tid som dommer. Jair styrte i 22 år; hans forgjenger Tola i 23 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nettbibelen: Dommernes bok 10:3-5
  2. ^ Bibelkart
  3. ^ Nettbibelen: Fjerde Mosebok 32:41[død lenke]
  4. ^ Nettbibelen: Femte Mosebok 3:14[død lenke]
  5. ^ Nettbibelen: Dommernes bok 10:4
  6. ^ Polybios: Bok V. 70:12
  7. ^ Havvoth-Jair, International Standard Bible Encyclopedia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Tola 
Dommerne i Israel
(--)
Etterfølger:
 Jefta