Jacob Jenssøn Nordmand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jacob Jenssøn Nordmand
Født1614
Død1695
Beskjeftigelse Kunstner
Nasjonalitet Norge
Fregatten Norske Løve i elfenben og sølv. Rosenborg slott i København

Jacob Jenssøn Nordmand, (født 1614[1] eller 1616, antageligvis i Båhuslen; død 1695)[2], var en rustmester og kunstdreier som virket ved hoffet i København.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Jacob Jenssøn Nordmand ble antageligvis født i det da norske Båhuslen, men kildene er uenige om hans fødselsår; enten ble han født i 1616[2] eller 1614.[1] I 1630 ble Jacob matros i den dansk-norske flåten.

I Nederland og nederlandsk tjeneste[rediger | rediger kilde]

Jacob Jenssøn gikk i smedlære i Holland i Nederlandene etter en kort karriere i den dansk-norske flåten.[2] Det var her han ifølge sin egen selvbiografi skal ha blitt interessert i militærtjeneste og soldatliv; han forteller at skyldtes at «de militariske titt och ofte lod deris Vaaben och Verje hos os udpuse oc staffere» i smien han gikk i lære hos.[3] Etter å ha tjent som lanseknekt i Flandern i ett års tid, forteller han at han ble lokket av Det vestindiske kompanis løfte om betaling av penger og sølv, og Jenssøn lot seg verve i 1634.[3] Han tjente under en major Mandsfeld, og var i «mange treffninger med baade til Land och Vand» i Brasil, i kompaniets tjeneste.[3][4]

Hjemkomst til Norge[rediger | rediger kilde]

Etter tjeneste under Nederland vendte han omsider hjem til Norge. Her tjenestegjorde Jenssøn som konstabel på Akershus, og som rustmester i krigen mot Sverige.

Han slo seg så opp som kunstdreier, og ble snart kjent for kongeparet.[2]

Kongelig ladmager[rediger | rediger kilde]

I 1648 kom Frederik III og Sophie Amalie til Christiania for å bli hyllet, og da lyktes det Jacob å få overrakt dronningen et av sine arbeider. Det ble så godt mottatt at han ble kalt til Danmark og fikk ansettelse ved hoffet som kongelig ladmager (dreier). 1657 ble han rustmester ved Tøjhuset med 200 riksdaler årlig i lønn. I 1660-årene gjorde han tjeneste ved Kunstkammeret.

Han underviste flere medlemmer av kongefamilien deriblant Frederik III, Sophie Amalie, Christian V, Charlotte Amalie og kronprins Frederik (IV). Hovedverket i hans produksjon er en modell av fregatten «Norske løve» utført i elfenben og sølv.

Han døde i 1695 og etterlot sin annen hustru Maren Pedersdatter Vallund og to små barn i kummerlige forhold. Han ble begravet i Smørum kirke, ca. 20 km nordvest for København.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Jacob Jenssøn Nordmand i Store norske leksikon. Besøkt 30. mai 2016
  2. ^ a b c d Stylegar, s. 17
  3. ^ a b c Stylegar, s. 44
  4. ^ Ragnar Hovland (1999). Eld og vatn (Den første nordmann i Brasil). Universitetsforl. s. 29–35. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stylegar, Frans-Arne Hedlund: Nieuw Amsterdam – Nordmenn i det hollandske Amerika 1624–1674. Commentum (2016) ISBN 9788282333221

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]