Jack Sheppard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack Sheppard
Jack sheppard.jpg
Født4. mars 1702[1][2]
Spitalfields
Død16. november 1724[3][4][1][2] (22 år)
Tyburn
Beskjeftigelse Tyv
Nasjonalitet Kongeriket Storbritannia

Jack Sheppard (født 4. mars 1702, død 16. november 1724) var en notorisk engelsk ransmann og tyv og innbruddstyv i London i det tidlige 18. århundre. Han var kjent for sine kriminelle handlinger og hans forsøk på å unnslippe sin straff. Hans gjentatte arrestasjoner var del av undergangen for den notoriske «Tyvefangergeneralen» (og tyven) Jonathan Wild.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sheppard ble født i Spitalfields-området i London i 1702, til en tømrer ved navn John Sheppard (i sin livstid bedre kjent som Jack Sheppard, eller «Gentleman Jack» eller «Jack the Lad»). Faren døde da Sheppard var ung, men han tok likevel hans arbeid.

Forbryter[rediger | rediger kilde]

Men han kom raskt i dårlig selskap, og begynte å spe på lønna si med inntekter fra innbrudd og tyverier. Når Sheppard ble arrestert, brøt han seg ofte ut; han sagde seg gjennom et tretak fra St. Giles fengsel, og rømte fra Newgate fengsel intet mindre enn tre ganger i 1724.

Første gang han rømte, filet han over håndjerna sine, laget et hull i veggen, og brukte sengetøyet sitt til å fire seg ned. Den andre gangen (30. august, han var allerede dømt til døden) rømte han ved å kutte en spiker fra et vindu brukt til å snakke med besøkende. 14. oktober klarte han igjen å rømme, til tross for at han satt i et spesielt forvaringsrom. Han brukte en spiker til å låse opp kjettingene som holdt ham fast, og brukte en jernstang som var blitt brukt til å stenge en peis, til å bryte seg gjennom dørene og veggene, og brukte siden et laken for å komme seg over til taket på et hus like ved, og kunne derfra rømme.

Han var i frihet i bare to uker før han igjen ble arrestert. Han planla enda et rømningsforsøk – en pennekniv (som han hadde tenkt å bruke til å kutte båndene på veien til galgen) ble funnet av en vakt ved Newgate like før Sheppards henrettelse skulle finne sted.

Sheppard ble hengt 16. november 1724 ved Tyburn, og begravd ved kirkegården til St. Martin's-in-the-Fields.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Jack Sheppard, 10265
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Jack Sheppard, w63n336c
  3. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Jack Sheppard, biography/Jack-Sheppard-English-criminal
  4. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb15102048h

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]