JBL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den tidligere amerikanske fribryteren med samme artistnavn, se John Layfield.
JBL
JBL logo.svg
Org.formDatterselskap
BransjeElektronikk
Etablert1946
MorselskapHarman International Industries
Hovedkontor Los AngelesRediger på Wikidata
Produkt(er)Forsterker
Grunnlegger(e)James Bullough Lansing
Nettsted Offisielt nettsted · Offisielt nettsted

JBL er et amerikansk selskap eid av Harman International Industries og som produserer høyttalere og hodetelefoner både for profesjonelt bruk og til hjemmebruk. JBL ble grunnlagt i 1946 av James Bullough Lansing, derfor navnet JBL. JBL er delt opp i 2 deler, «JBL Consumer» og «JBL Professional». «Consumer»-avdelingen produserer høyttalere og tilbehør for hus og hjem. Mens «Professional» lager høyttalere for studioer, kinoer og turneer. JBL er blant de største produsentene av høyttalere i verden.

Historie[rediger | rediger kilde]

JBLs grunnlegger James B. Lansing grunnla JBL etter å ha forlatt sin stilling som toppingeniør hos Altec Lansing. Lansing lagde først høyttalere som var beregnet på hjemme- og kinomarkedet.

James Lansing tok sitt eget liv den 29. september 1949 etter personalsaker og dårlige valg. Bill Thomas som var visedirektør under Lansing overtok driften av selskapet etter Lansings bortgang. De neste 20 årene skulle «JBL» bli et av de beste merkene på høyttalermarkedet, og produserte høyttalere som Hartsfield og Paragon. Dette er høyttalere som i dag ikke bare er samleobjekter, men blir sett på som høyttalere av øverste klasse.

I 1969 solgte Bill Thomas JBL til det som den gang het Jervis Corp. (senere Harman International). På 70-tallet kom JBL med L100-høyttaleren som slo alle salgsrekorder på høyttalermarkedet. På 70-tallet ble JBL også større på det profesjonelle høyttalermarkedet, på slutten av 70-tallet var det flere JBL-monitorer enn alle andre merker tilsammen i amerikanske studioer.

JBL har også samarbeidet med THX om å utvikle høyttalere for kinoer. Ford valgte å bruke JBL-høyttalere i sine biler, noe Chrysler hadde gjort med Infinity-høyttalere og Nissan med Bose-høyttalere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]