JBL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den tidligere amerikanske fribryteren med samme artistnavn, se John Layfield.
JBL
JBL
Etablert 1946
Morselskap Harman International Industries
Bransje Musikk
Produkt Høytallere
Nøkkelpersoner James Bullough Lansing
Nettside http://www.jbl.com

JBL er et amerikansk selskap eid av Harman International Industries og som produserer høytalere både for profesjonelt bruk og til hjemmebruk. JBL ble grunnlagt i 1946 av James Bullough Lansing, derfor navnet JBL. JBL er delt opp i 2 deler, «JBL Consumer» og «JBL Professional». «Consumer»-avdelingen produserer høytalere og tilbehør for hus og hjem. Mens «Professional» lager høytalere for studioer, kinoer og turneer. JBL er blant de største produsentene av høytalere i verden.

Historie[rediger | rediger kilde]

JBLs grunnlegger James B. Lansing grunnla JBL etter å ha forlatt sin stilling som toppingeniør hos Altec Lansing. Lansing lagde først høytalere som var beregnet på hjemme- og kinomarkedet.

James Lansing tok sitt eget liv den 29. september 1949 etter personalsaker og dårlige valg. Bill Thomas som var visedirektør under Lansing overtok driften av selskapet etter Lansings bortgang. De neste 20 årene skulle «JBL» bli et av de beste merkene på høytalermarkedet, og produserte høytalere som Hartsfield og Paragon. Dette er høytalere som i dag ikke bare er samleobjekter, men blir sett på som høytalere av øverste klasse.

I 1969 solgte Bill Thomas JBL til det som den gang het Jervis Corp. (senere Harman International). På 70-tallet kom JBL med L100-høytaleren som slo alle salgsrekorder på høytalermarkedet. På 70-tallet ble JBL også større på det profesjonelle høytalermarkedet, på slutten av 70-tallet var det flere JBL monitorer enn alle andre merker tilsammen i amerikanske studioer.

JBL har også samarbeidet med THX om å utvikle høytalere for kinoer. Ford valgte å bruke JBL-høytalere i sine biler, noe Chrysler hadde gjort med Infinity-høytalere og Nissan med Bose-høytalere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]