Hodetelefoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et par lukkede hodetelefoner

Hodetelefoner er utstyr som består av små høyttalerelementer som enten plasseres rett utenpå det ytre øret, eller settes et lite stykke inn i øregangen.

Det finnes et bredt utvalg hodetelefoner for ulike behov på markedet. Dynamiske elementer er vanligst. Elektrostatiske hodetelefoner finnes i det øverste sjiktet i markedet.

Hodetelefoner av den utenpåliggende typen deles inn i tre klasser: Lukket, halvåpen og åpen.

Den lukkede typen har den fordelen at de isolerer lyd godt. De hindrer lyd i å komme inn og forstyrre lytteropplevelsen, og de hindrer likeledes lyden i å komme ut og forstyrre omgivelsene. Denne typen hodetelefoner er veldig vanlig i platestudiosammenheng. En annen fordel med den lukkede konstruksjonen er den gode bassgjengivelsen den kan gi. Ulempen er at lyden ofte blir mindre åpen.

Den halvåpne typen har en pute som slutter tett rundt eller mot det ytre øret, men en kappe som er åpen utover. Denne typen har blitt svært vanlig i senere tid. Puten bidrar til god bassgjengivning, samtidig som den åpne konstruksjonen bidrar til en åpen og luftig lyd.

Den helåpne typen er åpen både mot øret og utover. Høyttalerelementene henger da litt utenfor øret. Ny teknikk har løst det tidligere problemet med nivåfall i bassen på åpne hodetelefoner. Disse helt åpne løsningene kan gi en mer naturlig lyd, da også det ytre øret er med på å påvirke lydbølgene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]