Ivo Papazov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ivo Papasov)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivo Papazov
Ivo Papazov.jpg
Født16. feb. 1952Rediger på Wikidata (71 år)
Kardzjali[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse KlarinettistRediger på Wikidata
Nasjonalitet BulgariaRediger på Wikidata

Ivo (Ibrjama) Papazov (Иво (Ибряма) Папазов, født 16. februar 1952 i Kardjali, Bulgaria) er en bulgarsk musiker (klarinett) av romani avstamning, kjent for sin formidling av bulgarsk folkemusikk og lange konserter.

Som barn trakterte han trekkspill frem til en alder av ni, hvorpå han antok klarinetten og som ti-åring var fast husklarinettist i en av hjembyens restauranter. Inspirert av Charlie Parker og bebop, utviklet han og hans kolleger en egen stil, gjenspeilet i Papazovs egen gruppe, «Trakiya», som siden 1974 har stått som en internasjonal meget kjent eksponent for bulgarsk bryllups-musikk, Stambolovo.

Den jazz-inspirerte musikken i Trakiya, ble initielt forsøkt forbudt av det sovjetiske apparat, men da populariteten ikke avtok, ble Trakiya etterhvert offentlig støttet, for derved å fungere som kulturell-politisk propaganda i utlandet. Papazov har dog vært politisk aktiv, fengslet for anti-kommunistisk propaganda (1982).

Han har utgitt en rekke plater, mest kjent er Orpheus Ascending (Hannibal, 1989) og spesielt det av Frank Zappa lovpriste albumet Balkanology (Hannibal, 1991). I 2005 er han gjenforent med tre av Trakiyas medlemmer, Yuri Yunakov saksofon, Salif Ali perkusjon, og søskenbarnet Neshko Neshev trekkspill (Together Again, Traditional Crossroads, 2005). Disse turnerte på amerikansk vestkyst og figurerte i oppsetningen «Bulgarian Bebop» ved UCLA, under navnet «Yuri Yunakov Ensemble».

Han mottok BBCs utmerkelse «Audience Award» innen world music.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]