Iver Rasmussen Eide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iver Rasmussen Eide
Iver-R-Eide-1874-1951.gif
Født10. april 1874Rediger på Wikidata
Død2. januar 1951Rediger på Wikidata (76 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Iver Rasmussen Eide (født 10. april 1874 på Stene Averøy, død 2. januar 1951Eide) grunnla steinindustrien på Eide på Nordmøre.[1]

Det var i 1904 at steinindustrien i ble grunnlagt på Eide på Nordmøre. I begynnelsen ble det bearbeidet marmor til bruer for vei og jernbane. Et pionerprosjekt var byggingen av Raumabanen og særlig konstruksjon og oppsetting av Kylling bru ved Verma. Men også forskjellige bygg rundt om i landet. Etter bybrannen i Ålesund ble det levert mye stein til gjenoppbygningen av jugendbyen.

Omtrent i 1918 begynte produksjonen av gravmonumenter. Dette ble etter hvert en storindustri. Små steinindustrivirksomheter ble etablert mange steder i bygda. Det ble sagt at det i «alle» naust og låver på Eide ble det hugget stein.

Iver Rasmussen Eide ble i 1939 tildelt Kongens fortjenestmedalje i sølv for sin store innsats.[2]

Flere store bedrifter for bearbeiding av stein drives av etterkommere av Iver R. Eide. I dag er steinindustrien den største næringen i kommunen. Eide kommune har omtrent halvparten av markedet for all bearbeidet stein i Norge (2005). Flere steder er det også kalk- og marmorbrudd i fjellet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historien om Brødrene Strand Stenhuggeri». Brødrene Strand Stenhuggeri. Arkivert fra originalen 21. oktober 2016. Besøkt 6. februar 2017. 
  2. ^ «Søk i arkiv for Kongens fortjenestemedalje».