Italo Montemezzi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Italo Montemezzi
Italo Montemezzi cph.3b21397.jpg
Født4. august 1875
Vigasio
Død15. mai 1952 (76 år)
Vigasio
Utdannet ved Conservatorio Giuseppe Verdi
Beskjeftigelse Komponist
Nasjonalitet Italia

Italo Montemezzi (født 4. august[1] 1875 i Vigasio nær Verona i Italia, død 15. mai 1952 samme sted) var en italiensk komponist. Han er mest kjent for operaen L'amore dei tre re (Kjærligheten til tre konger), som engang var en del av standardrepertoaret.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Italo Montemezzi studerte musikk ved Conservatorio Giuseppe Verdi i Milano og underviste der etterhvert i harmoni i ett år.

Komponist[rediger | rediger kilde]

Operaverket hans L’amore dei tre re, skrevet i 1913, startet karrieren hans og gjorde det mulig for ham å vie seg til komponering. L’amore dei tre re, som ble uroppført i 1913 på La Scala, ble ikke del av standardrepertoaret for operahusene, men ble ganske ofte fremført av store sangere som Ezio Pinza, Cesare Siepi, Lucrezia Bori, Grace Moore, Rosa Ponselle eller Anna Moffo.

Operaen La nave ble uroppført i Milano i 1918. I 1919 besøkte han USA, og dirigerte den amerikanske premieren på La nave ved Chicago Opera Association 18. november. Han bodde i Sør-California fra 1939 og markerte Italias overgivelse med Italia mia (1944), men reiste seinere ofte til Italia. Han vendte tilbake permanent i 1949 og døde i Vigasio tre år seinere.

Andre verk som ikke er operaer omfatter det symfoniske diktet Paolo e Virginia (etter Paul et Virginie) og kantaten The Song of Songs.

Som komponist, ble Montemezzi beundret for å kombinere det tradisjonelt italiensk lyriske med en wagnerisk tilnærming til bruken av orkesteret i opera, med instrumental fargelegging påvirket av verkene til Debussy.[2]

Operaverk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Flere kilder sier han var født 31. mai 1875.
  2. ^ biografen Piergiorgio Rossetti synes å si noe om dette i Sebastiano Montresors dokumentar 2002 som ikke har undertekster (på Youtube)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]