Italica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det romerske amfiteateret i Italica hadde sitteplasser for hele 25 000 tilskuere.

Italica (spansk: Itálica) er romersk by som ble opprettet i 206 f.Kr. i Spania av den romerske general Publius Cornelius Scipio Africanus for å kunne bosette romerske soldater som ble såret i slaget ved Ilipa hvor den karthanske hæren ble beseiret i løpet av den andre puniske krig. Navnet Italica knytter byen til dens italienske bakgrunn. Byen lå rett nord for dagens moderne by Santiponce og ligger 9 km nordvest for Sevilla.

Historie[rediger | rediger kilde]

«Venus fra Italica», skulptur fra 100-tallet e.Kr., funnet i 1940 i nærheten av teateret (Museo Arqueológico, Sevilla)

Italica var fødestedet til den romerske keiser Trajan. Hans fjerne slektning Hadrian var sjenerøs overfor den byen han hadde bodd i og gjorde den til colonia, fikk bygd templer, inkludert en Trajaneum som høyaktet Trajan, og fikk ombygget offentlige bygninger. Italicas amfiteater hadde sitteplasser for 25 000 tilskuere — kun halvparten av hva Amphitheatrum Flavium (senere kalt for Colosseum) i Roma hadde — det tredje største i Romerriket. Byens romerske befolkning på denne tiden er beregnet til kun 8000 mennesker. Leker og teaterforestillinger ble finansiert av den lokale adelen, som fylte posisjonene som magistrater, som benyttet det som et middel for å etablere personlig status: størrelsen på amfiteateret viser at den lokale eliten opprettholdt en status som strakte seg langt utenfor selve Italica. Den moderne byen Santiponce ligger over «den gamle byen» fra republikansk tid som ble opprettet av Scipio og den før-romerske iberiske by. Den gamle byen er i dag i ruiner, men er velbevart og kan bli sett som nova urbs slik den ble lagt under Hadrians støtte.

En endret vannløp fra elven Guadalquivir, antagelig på grunn av silt (et utstrakt problem i antikken grunnet at skogene ble hogd ned), etterlot Italica isolert, høy og tørr. Byen begynte å avta så tidlig som på 200-tallet e.Kr. Da maurerne angrep Den iberiske halvøya i fra og med 711 begynte byens forfall for alvor. Senere vokste Sevilla ikke langt unna. Ettersom ingen moderne by dekket til Italicas fundamenter. Resultatet av dette er en uvanlig velbevart romersk by i Hispania Baetica og store rikdommer i Museo Arqueologico i Sevilla, blant annet dens berømte kjempestatue i marmor av Trajan. I selve Italica er de romerske brosteinsgatene fortsatt synbare og mosaikkgulvene fortsatt in situ, på stedet. De første primitive utgravninger av Italica begynte allerede i 1781 og fortsetter fremdeles.

Den moderne byen[rediger | rediger kilde]

Som følge av omfattende utgravninger og restaurering, og oppføring av et besøkssenter er Italica i dag et populært turistmål.

Ruinene av byen er også vert for en årlig konkurranse i terrengløp som skjer hver januar: Cross Internacional de Itálica. Det store antallet og barnas tveling tiltrekker seg hundrevis av deltakere hvert år. Terrengløpet har hatt flere verdensmesterskap i terrengløping (med status fra IAAF).[1]

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

De romerske levningene i og fra Italica er usedvanlig rike. Klikk på bildene for å større utsnitt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Presentación Arkivert 3. mars 2012 hos Wayback Machine. (spansk). Cross de Italica.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bellido, Antonio Garcia y (1960): Colonia Aelia Augusta: Itálica, Madrid.
  • Trillmich, Walter & Nünnerich-Asmus, Annette (red.) (1993): Hispania Antiqua – Denkmäler der Römerzeit. von Zabern, Mainz, ISBN 3-8053-1547-3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]