István Somodi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
István Somodi
Somodi István.jpg
Født22. aug. 1885Rediger på Wikidata
Cluj-NapocaRediger på Wikidata
Død8. juni 1963Rediger på Wikidata (77 år)
Cluj-NapocaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Friidrettsutøver, journalist, aktor, trenerRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Franz-Josephs-Universität (–1907)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet UngarnRediger på Wikidata
Gravlagt Hazsongard cemeteryRediger på Wikidata
SportFriidrettRediger på Wikidata
Høyde175 centimeter
Klubb(er)Budapesti EACRediger på Wikidata

István Somodi (født 22. august 1885, Cluj-Napoca, død 8. juni 1963, Cluj-Napoca) var en ungarsk friidrettsutøver som deltok i de olympiske leker 1908 i London.

Somodi, hvis far var advokat, studerte ved det Reformerte teologiske gymnasium i Cluj, før han flyttet til Budapest, der treningsmulighetene var bedre. I Budapest trente han sammen med Lajos Gönczy, og de deltok begge i Ekstralekene i Aten i 1906. Han vant en olympisk sølvmedalje i friidrett under Sommer-OL 1908 i London. Han kom på delt andreplass i høydehopp med et hopp på 1,88 m samme høyde som Georges André fra Frankrike og britiske Cornelius Leahy. Amerikanske Harry Porter ble olympisk mester med 1,905 m som var ny olympisk rekord.

Etter det, trappet han ned sin idrettskarriere for å konsentrere seg om studiene. Han vant en medalje til i en stevning i Dresden, men la han opp etter kort tid. Han tok doktorgrad i rettsvitenskap, og ble advokat i sin hjemby. I 1914 ble han innkalt til den østerriksk-ungarske hær for å delta i Første verdenskrig. I 1940 ble han statsadvokat i Cluj. Etter at Transilvania ble en del av Romania den 1. desember 1918, holdt han flere verv, blant dem ble han president av Universitetes Idrettsklubb i Cluj. Etter at kommunistene tok makten i Romania etter Andre verdenskrig, ble han ansett som en folkefiende, og han ble fratatt pensjonen. Han måtte selge sin olympiske medalje for å kunne overleve.[1]

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]