Hopp til innhold

Isobutanol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Isobutanol (IUPAC nomenklatur: 2-methyl-1-propanol; også kjent som 2-metylpropyl-alkohol) er en fargeløs, brennbar organisk forbindelse med en karakteristisk lukt. Dens isomer er n-butanol, 2-butanol og tert-butanol. Den er klassifisert som en alkohol, og er i stor grad brukt som løsning i kjemiske reaksjoner, og som utgangspunkt for organiske synteser.

Isobutanol blir naturlig framstilt gjennom gjæring av karbohydrater. Det er også et biprodukt fra nedbryting av organisk materie.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Viktigste bruksområde for isobutanol er som råstoff i framstilling av isobutyl acetat, som i stor grad blir brukt i produksjon av lakk og lignende dekkstoffer. Isobutyl acetat blir også brukt i næringsmiddelindustri som smakstilsetning.

Andre bruksområder for Isobutanol er som løsemiddel i maling og beis, og som tilsetningsstoff i blekk.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Isobutanol er en flyktig, brennbar væske som bør lagres og brukes kun i godt ventilerte områder. Det kan være irriterende for huden, og er meget irriterende i kontakt med øyne, slimhinner og luftveier. Hvis man utsettes for høye konsentrasjoner av løsingens gasser, kan det medføre midlertidig nedsatt bevissthet.

Isobutanol blir betraktet for å være giftig, og det er påvist at løsningen kan forårsake leverskade hos mus og mennesker. Inntak kan også føre til alkoholforgiftning.