Islands Brygge (vei)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Islands Brygge
Islands Brygge sett i nordøstlig retning fra Gunløgsgade med havnebadet på venstre side
Basisdata
LandDanmark
KommuneKøbenhavns kommune

Kart
Islands Brygge
55°39′46″N 12°34′18″Ø

Islands Brygge er en større vei på det vestlige Amager, København, som fra nord løper fra krysset mellom Langebrogate og Ved Langebro like nord for Langebro ved Stadsgraven langs havnen. Den går ca. 2,1 km i omtrentlig syd-sydvestlig retning til Nokken hvor den går over i Nokken strandvej. Det er forbindelse med sykkelsti til Slusen og Sjællandsbroen.

Veien er navngitt av borgerrepresentasjonen den 27. november 1905 og har blitt til i flere etapper sydover ettersom området ble oppfylt. Område var, inntil 1904, en del av Kalveboderne. Kystlinjen lå cirka hvor Artillerivej ligger i dag.

Det nevnes ofte at Islands Brygge har sitt navn fordi passasjerskipet til Island la til her. Der har imidlertid aldri vært noe passasjertransport fra Islands Brygge. Navnet stammer i stedet fra bankdirektør Axel Heide, som foreslo navnet sammen med en lang rekke andre gatenavn i bydelen da kvarteret ble oppfylt i perioden 1904–05. Heide var tett knyttet til DFDS som hadde skip med islandske navn.

Langs veien finnes en rekke spisesteder og caféer, samt Kulturhuset Islands Brygge. Mot nord finnes likeledes Havneparken og Havnebadet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]