Isebakktjern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Isebakktjern er et ferskvannstjern som ligger nordvest i Sarpsborg kommune, og blir delt med nabokommunen Råde kommune. Tjernet er 86 dekar stort og ligger ca. 60 moh. Tjernet har utløp via Møllerødbekken som ender opp i Ågårdselva, rett ovenfor Solli bruk. Tjernet ligger ganske isolert til og er for det meste omringet av skog og fjell. Det er blitt registrert mange arter rundt tjernet og det er et stort biologisk mangfold ved tjernet.

Økologi[rediger | rediger kilde]

Vannet i tjernet er svært surt og blir regnet som næringsfattig. Under 2.verdenskrig var det våpenslipp i området rundt tjernet og på Isebakktjern. Det var trolig 2-3 containere med våpen som gikk gjennom isen på tjernet, noe som gjør at vannet i tjernet er forurenset av kvikksølv og andre tungmetaller. Dette gjør at vannet ikke bør drikkes og fisk som er fanget i vannet bør heller ikke spises.

Isebakktjern blir regnet som et viktig leveområde for ål på grunn av observasjoner av ål i utløpsbekken til tjernet. Det er mye flytebladsvegetasjon og sivbelter sør i tjernet. Tjernet er et potensielt leveområde for sjeldne øyenstikkere. Det er også blitt observert bevere ved tjernet. Vannet i Isebakktjern ble rotenonbehandlet i 1965 for å fjerne gjedda som befant seg i vannet. Denne behandlingen var mislykket da gjedda overlevde i et lite vann lenger opp i vassdraget. Det ble tidligere satt ut ørret i vannet, og det var et godt ørretfiske i noen år, men ørreten er idag utryddet fra tjernet. Det finnes mange naturlige fiskeplasser ved tjernet, men det fiskes lite ved tjernet idag.

Fisk i Isebakktjern[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]