Irn-Bru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En flaske IRN-BRU

IRN-BRU er en fruktholdig brusdrikk, brusen har en skarp oransje farge. Merket IRN-BRU eies av AGBarr p.l.c fra Glasgow og blir sett på som et nasjonalt ikon i Skottland, der den er det mest solgte dagligvareproduktet i landet. I Skottland selges det mer av IRN-BRU enn Coca-Cola. En av to husholdninger i Skottland kjøper IRN-BRU hver dag. IRN-BRU er i dag hovedsponsor for Scottish Football League.

Navnet IRN-BRU er en avledning av Iron-Brew, som fabrikanten i to omganger ikke fikk bruke. Først fordi det ikke egentlig er et brygg, men en leskedrikk, og dernest at den ikke inneholder jern (iron).

Produktet er nå på vei ut i verden. Den har opplevd stor vekst i England og Storbritannia og finnes nå i Australia, Russland, Polen, USA og ble også forsøkt lansert i Norge i mai 2008. I lanseringsforsøket ble det av en useriøs tredjepart fremhandlet en sponsoravtale med Mjøndalen IF. Sponsoravtalen var verdt opp mot 500 000 kroner, og Mjøndalen IF spilte med IRN-BRU logoen på ryggen igjennom sesongen 2009. IRN-BRU kjente aldri til sponsoravtalen, men har uttalt en beklagelse til Mjøndalen IF. Det ble for dyrt for IRN-BRU å etablere seg på det Skandinaviske markedet, og Scandinavian Distribution Services AS er slått konkurs.[1]

IRN-BRU er tilgjengelig i enkelte norske matbutikker gjennom leverandøren Gourmet Import/CF Foods (på 0,33L boks).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]