Hopp til innhold

Interglossa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Interglossa er et internasjonalt hjelpespråk som blei lagt fram av Lancelot Hogben i 1943.

Hogben mente, som Giuseppe Peano og Edgar von Wahl, at internasjonale hjelpespråk var mest til nytte for intellektuelle, og at en viktig funksjon var å kommunisere vestens vitenskapelige kunnskap.

Men i motsetning til Peano og von Wahl mente han at det var østlige intellektuelle f.eks. i Asia, som trengte sånn overføring av kunnskap mest. Ulikt dem så han derfor ikke sitt hjelpespråk som særlig retta mot Vestens elite, men mot intellektuelle utafor den europeiske kulturkretsen. Språket måtte være spesielt lett for dem.

Interglossa skiller seg fra de samtidige nylatinske språka ved å hente mange flere røtter fra gresk, ut fra argumentet om at greske, og sekundært latinske, fremmedord er grunnlag for vitenskapens internasjonale språk.

Grammatikken derimot, likner mer på den kinesiske, men er også påvirka av Basic English. Interglossa er helt isolerende, ingen ord bøyes. Det samme ordet kan fungere som substantiv, adjektiv og adverb, verb, preposisjon og konjunksjon. Egentlige verb er bare 20, verb fra vestlige språk oversettes med sammensetninger av et av dem og et annet ord. Ordstillinga i setningen er fast bestemt.

Interglossa representerte en tendens stikk motsatt av den som rådde blant skapere av internasjonale hjelpespråk på midten av 1900-tallet. En del av ideene bak språket, bl.a. i grammatikken, kan ha vært med på å inspirere Loglan (publisert 1960).

Ei gruppe har fra 1981 jobbet for en reformert form for Interglossa med navnet Glosa.

Språkeksempel[rediger | rediger kilde]

Interglossa:

an pre acte grapho auto nomino in bibli.

ordrett oversettelse:

«Han før handle skrive eget navn i bok.»

uttrykt på norsk:

«Han skreiv sitt eget navn i boka.»

Fader vår på Interglossa:

Na parenta in Urani;
na dicte volo;
tu Nomino gene revero.
Plus tu Crati habe accido;
plus u Demo acte harmono tu Tendo epi Geo homo in Urani;
Na dicte petitio: Tu date plu di Pani a Na; plus
Tu acte pardo plu malo Acte de Na;
metro Na acte pardo Mu;
Su acte malo de Na.
Peti Tu non acte dirigo Na a plu malo Offero:
Hetero, Tu date libero Na apo Malo.