Sjkhara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjkhara
Satellittbilde av Sjkhara
Høyde 5200[1][2] moh.
Primærfaktor 1 357 meter
Sekundærfaktor 6 kilometer
LandSvaneti i Georgia, Kabardino-Balkaria i Russland
FjellrekkeStore Kaukasus
Førstebestigning1888 - U. Almer, J. Cockin og C. Roth[3]
Posisjonskart
Sjkhara ligger i Kaukasus
Sjkhara
Sjkhara
Sjkhara (Kaukasus)
Kart
Sjkhara
43°00′02″N 43°06′44″Ø

Sjkhara er det høyeste fjellet i Georgia. Det ligger i regionen Svaneti langs grensen til Russland. Sjkhara ligger 88 km nord for byen Kutaisi, den nest største byen i Georgia. Toppen ligger i sentrale deler av Store Kaukasus, sørøst for Elbrus, det høyeste fjellet i Europa. Sjkhara er det tredje høyeste fjellet i Kaukasus, like bak Dykh-Tau.

Sjkhara er det høyeste punktet og den østliggende delen av et massiv kalt Bezingiveggen (eller Bezengi), en 12 km lang rygg. Fjellet er en stor og bratt topp dekket av isbreer. Nordveggen på russisk side er 1 500 meter høy og inneholder flere vanskelige klatreruter. Derimot er toppen Sjkhara Vest, med en høyde på 5 068 meter, et eget mål for fjellklatrere, og å gå Bezingiveggen på tvers blir regnet som «den lengste, mest krevende og mest forpliktende klatreekspedisjonen i Europa»[3]

Toppen ble først besteget i 1888 via nordøstryggen av et britisk og sveitsisk lag av U. Almer, J. Cockin og C. Roth. Ruten er fortsatt en av de lettere og mer populære rutene på fjellet. Den første totale kryssingen av bezingveggen var i 1931 av østerrikerne K. Poppinger, K. Moldan og S. Schintlmeister.

Det er relativt få som klatrer på Sjkhara hvert år på grunn av de vanskelige rutene, høyden og den avsidesliggende plasseringen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Denne høyden er tatt fra World Mountaineering, Audrey Selkeld, Editor, Bulfinch Press, ISBN 0-8212-2502-2, s.68, er støttet (innenfor 5 meter) av Peakbagger.com og andre kilder. Noen kilder, som Store sovjetiske leksikon, oppgir høyden som bare 5 068 meter, men dette er den riktige høyden for den lavere vestlige toppen. Kart over området fra sovjettiden gir en høyde på 5 158 meter på den østlige toppen, og dette kan verifiseres ved å bruke et panoramabilde Arkivert 1. april 2007 hos Wayback Machine. tatt fra Elbrus.
  2. ^ Sjkhara på Summitpost diskuterer også høyden på toppen.
  3. ^ a b c World Mountaineering, Audrey Selkeld, Editor, Bulfinch Press, ISBN 0-8212-2502-2, s.70.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]