ITIL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Information Technology Infrastructure Library (ITIL) er et strukturert rammeverk eller antologi for kvalitetssikring av leveranse, drift og support innen IT-sektoren. ITIL går inn i organisasjonsstrukturen, og de faglige ferdigheter til en IT-organisasjon, ved å presentere et utførlig sett managementprosedyrer som en organisasjon kan benytte til å styre sine IT-operasjoner. Disse prosedyrene er leverandøruavhengige og er relevante for alle aspekter av en IT-infrastruktur. Siden midten av 1990-tallet har ITIL vært en verdensomspennende de facto standard for IT Service Management og er ikke ulikt Information Services Procurement Library (ISPL), Application Services Library (ASL), Dynamic Systems Development Method (DSDM) og Control Objectives for Information and related Technology (COBIT).

Konkrete eksempler på gevinst ved innføring av ITIL:

-Kortselskapet Visa reduserte feilopprettingstiden med 75 prosent etter å ha etablert itil-modulen hendelsesstyring.[trenger referanse]

-Banken Capital One reduserte antallet kritiske hendelser med 92 prosent på to år, og systemkrasj gikk ned med 30 prosent.[trenger referanse]

ITIL er publisert i en rekke bøker som hver dekker et emne. Navnene ITIL og IT Infrastructure Library er varemerker registrert av Office of Government Commerce (OGC), som er en avdeling av den britiske regjeringens administrasjon.

Anbefalingene i ITIL ble utviklet sent på 1980-tallet av Computer and Telecommunications Agency (CCTA), som fusjonerte med OGC i april 2001 og dermed forsvant som en selvstendig organisasjon. CCTA skapte ITIL som et svar på den voksende avhengighet av informasjonsteknologi for å imøtekomme forretningsmål og behov.

Fordeler med ITIL[rediger | rediger kilde]

ITIL er fordelaktig på mange måter.

 • Den er vidtfavnende.
 • Den skaper et felles fagspråk. ITIL definerer et vokabular av nøye definerte termer, hvilket smidiggjør kommunikasjon

Oversikt over ITIL-strukturene[rediger | rediger kilde]

ITIL defineres i en samling bøker, som gir retningslinjer for forskjellige aspekter av data center management. Tatt som et hele gir ITIL et vidtfavnende bilde av hele feltet. Emnene i de enkelte bøker kalles sets. På nåværende tidspunkt er det åtte. Sets er ytterligere inndelt i disipliner, som hver for seg fokuserer på et spesifikt emne.

De åtte sets og deres disipliner er:

 1. Service Delivery. Hvilke tjenester skal datasenter yte for å understøtte forretningen i passende omfang.
  1. IT Financial Management
  2. Capacity Management
  3. Availability Management
  4. IT Continuity Management
  5. Service Level Management
 2. Service Support. Hvordan sikrer datasenter at kunden har adgang til passende tjenester.
  1. Change Management
  2. Release Management
  3. Problem Management
  4. Incident Management
  5. Configuration Management
  6. Service Desk
 3. Planning to Implement Service Management. Hvordan startes prosessen med å skifte til ITIL. Den forklarer de nødvendige trinn å ta for å undersøke hvordan en organisasjon kan forvente gevinst av ITIL.
 4. Security Management.
 5. ICT Infrastructure Management. Hvilke prosesser, organisering og verktøy er nødvendige for å få en stabil IT- og kommunikasjonsinfrastruktur. Dette er grunnlaget for ITIL service management prosessene.
  1. Network service Management
  2. Operations Management
  3. Management of local processors
  4. Computer installation and acceptance
  5. Systems Management
 6. The Business Perspective. Forklarer sentrale prinsipper og krav til forretningsorganisasjon og styring og hvordan disse relaterer til utvikling, levering og support av IT-tjenester.
 7. Application Management. Hvordan man styrer softwareutvikling og software-applikasjoners livsforløp.
 8. Software Asset Management. Hvordan holder man styr på softwarelisenser i forhold til prosesser og CMDB.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]