Individuell hjuldrift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konseptskisse (ovenfra): Motorene M1 til M4 driver hvert sitt hjul, muligens med hver sine gir

Individuell hjuldrift er en type drivlinjekjøretøy hvor hvert drivhjul mottar dreiemoment fra ulike motorer uavhengig av hverandre.[1] Begrepet har blitt introdusert for å identifisere elektriske kjøretøye der hjulene drives av individuelle elektriske motor,[2][3] til forskjell fra bruk av konvensjonelle differensialer.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Individuell hjuldrift muliggjør en rekke egenskaper, hvorav noen er kjent fra firehjulsdrevne kjøretøy eller kjøretøy med avanserte styresystemer som:

Andre funksjoner

Motorene som brukes i slike kjøretøy er ofte navmotorer siden det da trengs ingen ekstra overføringskomponenter. Alternativt er det også mulig å bruke innenbordsmotorer med drivakslinger og/eller drivknuter.

Hydraulisk hjuldrift[rediger | rediger kilde]

Hydraulisk hjuldrift har lignende bruksfunksjon, siden de ikke trenger en felles girkasse, mekaniske differensialer eller drivakslinger, og gir momentan fordeling av kraft mellom hjulene foran og bak. De brukes på gressklippere, hjullastere og gaffeltrucker, eller andre bruksområder hvor det kreves særdeles kort svingdiameter og bytte mellom å kjøre fremover og bakover uten å skifte gir.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]