Basunblomst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Incarvillea»)
Basunblomst
Incarvillea diffusa
Nomenklatur
Incarvillea
Juss.
Populærnavn
basunblomst,
inkarvillea
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familietrompettrefamilien
Økologi
Antall arter: 16
Habitat: fjellstrøk
Utbredelse: Asia
Inndelt i

Basunblomst (Incarvillea) er ei slekt i trompettrefamilien.

Artene er ett- eller flerårige urter med opprett eller krypende vekst. Noen har stengel, mens andre er stengelløse. Bladene er hele eller enkelt- til tredobbeltfinnete. Blomsterstanden er en endestilt klase. Begerrøret er klokkeformet med fem tenner. Kronrøret er rødt eller gult og trompetformet med fem avrundede kronfliker. Det er fire pollenbærere. Fruktene er avlange kapsler som sprekker opp på langs så de mange små, flate frøene kan slippes fri. Frøene har enten gjennomsiktige vinger eller hår.

De fleste artene i trompettrefamilien er tropiske trær eller lianer, men basunblomst er urter som vokser opptil 5500 moh. i asiatiske fjell. Slekta omfatter om lag 16 arter og er utbredt i Afghanistan, Bhutan, India, Kashmir, Kina, Kasakhstan, Kirgisistan, Mongolia, Nepal, Pakistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Flere av artene dyrkes i hager som stauder eller ettårige sommerblomster. Den vanligste er rosebasunblomst (Incarvillea delavayi).

Det vitenskapelige navnet Incarvillea hedrer Pierre Noël Le Chéron d’Incarville, en fransk misjonær som studerte plantelivet i Kina.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]