Illmatic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Illmatic
Illmatic
Studioalbum med Nas
Artist, bandNas
Utgitt19. april 1994
Innspilt199293
StudioBattery Studios, Unique Studios,
Chung King Studios og D&D Recording i New York
Sjanger
Lengde39.51
SpråkEngelsk
PlateselskapColumbia
Produsent(er)
Plass i kronologi
Illmatic
(1994)
It Was Written
1996
Singler fra Illmatic
1. «Halftime»
Utgitt: 13. oktober 1992
2. «It Ain't Hard to Tell»
Utgitt: 18. januar 1994
3. «Life's a Bitch»
Utgitt: 19. april 1994
4. «The World Is Yours»
Utgitt: 31. mai 1994
5. «One Love»
Utgitt: 25. oktober 1994

Illmatic er den amerikanske rapperen Nas sitt debut studioalbum. Det ble utgitt 19. april 1994 på Columbia Records. Albumet ble spilt inn fra 1992 til 1993, og produsentene var blant de aller beste i New York på den tiden. Illmatic ble umiddelbart anerkjent både av kritikere og fans, delvis på grunn av den fremragende produksjonsverdien, men mest på grunn av Nas' evne til å formidle sine urbane fortellinger på en helt unik måte. Idag blir Illmatic regnet som et av tidenes beste og mest innflytelsesrike hiphop-album.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nas ble en legende i undergrunnsmiljøet i New York som syttenåring etter hans opptreden på Main Source sin sang "Live at the Barbeque".[1] En av personene som vekket stor interesse for Nas etter dette, var MC Serch. Han kontaktet Nas, og foreslo at de spilte inn en sang sammen. Rundt innspillingen fikk MC Serch vite at Nas stod uten platekontrakt.[2] Serch var allerede en etablert artist, og tok umiddelbart kontakt med forskjellige plateselskaper. Det var allerede stor interesse for Nas blant plateselskapene, og det tok ikke lang tid før han var klar til å spille inn sitt debutalbum.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Nas var en legende i undergrunnsmiljøet i New York, og på bakgrunn av dette kunne han så å si velge fritt blant eliten av produsenter til å jobbe på albumet sitt.[3] Den endelige produksjonen på Illmatic ble foretatt av Pete Rock, DJ Premier, Large Professor, L.E.S. og Q-Tip. Måten produsentene tilpasset beatsene til Nas sin unike historiefortelling og lyriske stil, var en viktig faktor for den enorme suksessen albumet oppnådde blant kritikere. Produksjonen kan beskrives som svært atmosfærisk, optimistisk og mimrende.

En ny trend innen hiphop på denne tiden var å inkludere masse gjesteartister på albumene sine. Dette var både for å lage mindre arbeid for seg selv, og for å få hjelp til å hype albumet med å bruke kjente artister. Nas gjorde det stikk motsatte – han hadde en gjesteartist, som for øvrig var helt ukjent. Denne artisten kalte seg AZ, og fikk samme undergrunnstatus som Nas hadde fått for sin opptreden på "Live at the Barbeque". AZ ble fort signert, og ga ut sitt debutalbum, Doe or Die, i 1995. Dette ble også kritikerrost. Det er verdt å nevne at Nas sin far, Olu Dara, spiller kornett på "Life's a Bitch".

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Selv om Illmatic fikk umiddelbar anerkjennelse blant kritikere og fans, ble den kommersielle suksessen nærmere en fiasko i forhold til kvaliteten. Albumet solgte 59 000 kopier i sin første uke. I motsetning solgte Doggystyle av Snoop Dogg, som ble gitt ut et år tidligere, over 800 000 kopier i sin første uke. Likevel har albumet gjennom årene solgt masse ettersom populariteten til Nas økte. En annen ting som endret seg gjennom årene, var albumanmeldelsen til musikkmagasinet Rolling Stones. I 1994 ble Illmatic belønnet med solide 4 av 5 stjerner, mens i 2004 endret de resultatet til 5 av 5 stjerner. Det lave salget var trolig en faktor til at Nas endret både produksjon og stil på sitt neste album. Selv om dette albumet, It Was Written, ble en større kommersiell suksess, ble det kritisert for at han bevegde seg vekk fra grunnrøttene som gjorde Illmatic til en klassiker.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

# Navn Lengde Artister Skrevet Produsenter Sampler[4] Year Recorded
1 «The Genesis» 1:45 Nas
Nasir Jones
Fred Brathwaite
1993
2 «N.Y. State of Mind» 4:54 Nas Nasir Jones
Chris Martin
DJ Premier 1992
3 «Life's a Bitch» 3:30 Nas Anthony Cruz
Lashan David Lewis
Olu Dara
Nasir Jones
Ronnie Wilson
Oliver Scott
L.E.S.
Nas
1993
4 «The World Is Yours» 4:50 Nas Nasir Jones
Pete Phillips
Pete Rock 1992
5 «Halftime» 4:20 Nas Gary Byrd
Nasir Jones
W.P. Mitchell
Large Professor
  • «Dead End» fra Hair Original Soundtrack
  • «Soul Travelin'» av Gary Byrd
  • «School Boy Crush» av Average White Band
1992
6 «Memory Lane (Sittin' in da Park)» 4:08 Nas P. Barsella
Nasir Jones
Chris Martin
Reuben Wilson
DJ Premier 1992
7 «One Love» 5:25 Nas Jonathan Davis
Nasir Jones
Jimmy Heath
Q-Tip 1992
8 «One Time 4 Your Mind» 3:18 Nas Nasir Jones
W.P. Mitchell
Large Professor 1993
9 «Represent» 4:12 Nas Nasir Jones
Chris Martin
DJ Premier 1992
10 «It Ain't Hard to Tell» 3:22 Nas Nasir Jones
W.P. Mitchell
Large Professor 1992

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]