Ila Mitra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ila Mitra
Ila Mitra (cropped).jpg
Født18. oktober 1925Rediger på Wikidata
KolkataRediger på Wikidata
Død13. oktober 2002Rediger på Wikidata (76 år)
KolkataRediger på Wikidata
Utdannet ved Bethune College (–1944)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Aktivist, skribent, politiker, professor, revolusjonærRediger på Wikidata
Parti Communist Party of IndiaRediger på Wikidata
Nasjonalitet India (1954–), Britisk India, Pakistan (19471954), Unionen IndiaRediger på Wikidata
Medlem av Communist Party of IndiaRediger på Wikidata

Ila Mitra var en organisator bak bondebevegelsen i Øst-Bengal, nå Bangladesh.

Tidlig liv og utdanning[rediger | rediger kilde]

Unge Mitra med hennes utmerkelser innen sport

Mitras forfedre var fra landsbyen Bagutia i det som nå er delstaten Jhenaidah.[1] Hun ble født 18. oktober 1925 i Kolkata.[2] Hun fullførte sine eksamener på Bethune College i Calcutta i 1942 og 1944. Hun tok en MA i Bangladeshisk litteratur og kultur på Universitetet i Calcutta i 1958.[2] Hun var medlem av Calcutta Mohila Atmarakkha Samiti og All India Communist Party. I 1945 giftet hun seg med Ramendra Mitra som var et aktivt medlem av kommunistpartiet til tross for at familien hans var aristokrater.[2]

Rolle i bondeopprøret[rediger | rediger kilde]

Mitra var en lederfigur for bøndene og de innfødte Santalene i den større Rajshahi-regionen, i det som nå er Chapai Nawabganj-distriktet. Og av de hun ledet ble hun ofte omtalt som "RaniMa" eller "Queen Mother". Hun organiserte Santal-bønder til opprør i Nachol Upazila 5. januar 1950, men opprøret ble slått ned av politi. Mitra ble arrestert av politiet men prøvde å rømme. Hun ble anholdt på Nachole politistasjon i fire dager hvor hun ble gruppevoldtatt og torturert gjentatte ganger av politi.[3] Videre ble hun sendt til Rajshahi Central Jail 21. Januar 1950 hvor hun igjen ble torturert gjentatte ganger på grunn av hennes deltagelse i opprøret. Etter å bli erklært skyldig i forræderi fikk Mitra en livstidsdom.

Senere liv[rediger | rediger kilde]

Delvis på grunn av torturen ble Mitra alvorlig syk i fengselet. I 1954 lot den Pakistanske regjeringen henne bli sendt til Kolkata i India. For å unngå straff og livstidsdommen ble hun værende i India resten av sitt liv. Hun fortsatte sin politiske aktivitet i Kolkata som en del av kommunistpartiet og ble valgt inn Vidhan Sabha fire ganger mellom 1962 og 1978. Hun jobbet aktivt med å endre holdninger og få folk til å støtte Den bangladeshiske frigjøringskrigen i 1971. Mitra døde i Kolkata den 13. oktober 2002.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Ila Mitra - Revolutionary, Trailblazer». The Daily Star (engelsk). 
  2. ^ a b c Mesba Kamal (2012). «Mitra, Ila». I Sirajul Islam and Ahmed A. Jamal. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Andre utg.). Asiatic Society of Bangladesh. 
  3. ^ Panjabi, Kavita. «Otiter Jed or Times of Revolution: Ila Mitra, the Santals and Tebhaga Movement». Economic & Political Weekly. Mumbai: Sameeksha Trust. XLV (33). ISSN 2349-8846.