Hopp til innhold

Idar-Oberstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Idar-Oberstein

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatRheinland-Pfalz’ flagg Rheinland-Pfalz
LandkretsBirkenfeld
StatusBy
Postnummer55743
Retningsnummer06781
Areal91,58 km²[1]
Befolkning28 851[2] (2022)
Bef.tetthet315,04 innb./km²
Høyde o.h.272 meter
Nettsidewww.idar-oberstein.de
Kart
Idar-Oberstein
49°42′07″N 7°19′31″Ø

Idar-Oberstein er en by i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland, i fjellkjeden Hunsrück. Byen ligger i Landkreis Birkenfeld og er sammenvokst av de to byene Idar og Oberstein. Byen er kjent i hele Tyskland som smykkebyen (Die Schmuckstadt), for sin sentrale plass i europeisk smykkeindustri, og er også militær garnisonsby.

Panoramabilde over byen.

Under Universität Mainz er det opprettet et sentralsykehus med høy ekspertise innen blant annet benmargstransplantasjon og haematologi. Under Fachhochschule Trier er det opprettet et studiested som gir Europa eneste vitenskapelige høyskolestudium i smykkedesign.

Idar-Oberstein har 32 000 innbyggere (2007), og ligger i en skråning sør i fjellkjeden Hunsrück på 200-450 meters høyde over havet. Elven Nahe har sitt utspring her oppe og renner gjennom byen. Middeltemperaturen (1961–90) i januar er 16,9°C, mens temperaturene er ganske nøyaktig rundt frysepunktet i desember, januar og februar.

I 1974 åpnet den tyske nasjonale edelstensbørs (Deutsche Diamant- und Edelsteinsbörse e. V) i byen. Den er en av 25 diamantbørser globalt og var verdens førstde børs for omsetning av smykkeedelstener da den ble åpnet.

Områdets viktigste steinarter er agat, jaspis og bergkrystall.

Felsenkirche fra 1482
Diamant- og edelstensbørsen

Slottet Schloss Oberstein er fra 1325, og byen var et viktig militært støttepunkt på denne tiden. I senmiddelalderen ble den berømte Felsenkirche, innebygget i fjellsiden over byen på restene av en eldre borg, reist i 1482.

Både Idar og Oberstein framtrer som viktige tettsteder omkring 1790, og tilvirkingen av lokal edelsten med smykke-smier hadde da vært viktig i lengre tid. Nærmere 1800 var smykkeindustrien i nedgang, det var tidvis hungersnød i Hunsrück, og mange utvandret. Flere av byens håndverkere emigrerte til Brasil og slo seg opp som edelstensarbeidere der, og det ble etterhvert importert sten fra Brasil til Idar-Oberstein.

I 1827 gjorde utvandrere fra Idar-Oberstein verdens hittil største funn av edelstenen agat, i Rio Grande do Sul i Brasil, og importen av rå-edelsten herfra begynte i 1834.

I nesten 200 år har skiftevis franske og tyske militæravdelinger vært stasjonert i Idar-Oberstein. Her ligger siden 1956 det tyske forsvarets artilleriskole (Artillerieschule).

Partiene CDU og SPD har skiftet på å ha flertall i kommunen, fra 1. mars 2007 er Bruno Zimmer (SPD) borgermester.

Den amerikanske skuespilleren Bruce Willis er æresborger og spesialambassadør for Idar-Oberstein. Nestelderen i SPDs gruppe i den tyske Forbundsdagen (Bundestag), Elke Ferner, er født i Idar-Oberstein.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]