Ice Harbor-demningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sluse og en fisketrapp helt til venstre, overløp i venstre halvdel og en annen fisketrapp til høyre.
Kart som viser demningene i Columbia-bassenget, inklusive Snake River.

Ice Harbor-demningen (engelsk: Ice Harbor Lock and Dam) er en demning med et vannkraftverk som ligger i Snake River i staten Washington i USA, 13 km nordøst for byen Burbank i Walla Walla County. Dette er det siste kraftverket i Snake-elva før denne munner ut i Columbia River i samme delstat.

Anlegget ble påbegynt 1955 og ferdigstilt i 1961, med utvidelse i 1976. Det er en installert effekt på 603 MW med en største brutto kapasitet på 693 MW, fordelt på seks turbiner. Demningen er 30 meter høy og 860 meter lang. I dammen er det en 200 meter lang og 26 meter bred sluse som gjør det mulig å frakte gods opp og ned langs elva. I 2015 bestod godstrafikken av korn, oljeprodukter, gjødsel, treprodukter og diverse annet, til sammen mer enn 2 millioner tonn. Det er to fisketrapperstillehavslaks, niøyer og annen fisk kan passere. Inne i demningen er det et besøkssenter med informasjon om dammen og friluftsaktiviteter i området.

Demningen skaper Lake Sacajawea, et 50 km langt reservoar i Snake-elva som strekker seg opp til neste demning ovenfor – Lower Monumental-demningen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]