Ian Buchanan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ian Buchanan
Født16. juni 1957 (61 år)
Skottland Hamilton (Skottland)
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Aktive år1986 -
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Ian Buchanan (født 16. juni 1957) er en skotsk skuespiller og tidligere modell som har befattet seg mest med TV. Han har hatt sentrale roller i kjente serier som All My Children, Glamour og Days of Our Lives. I 1990 hadde han rollen som den halvkomiske beileren Dick Tremayne i den am. kultserien Twin Peaks.

Buchanan er født i Hamilton (Skottland) som det andre barnet av i alt seks. Hans far var formann og hans mor var sykepleier. Begge foreldrene slet begge med alkohol og døde før Ian var 14 år.

Han startet som bartender da han var 18 og hadde ansvaret for en restaurant som 20-åring. Han ble etter det en suksessfull modell og flyttet til London og senere til New York City hvor han jobbet for The Ford Modeling Agency. Han var også i en periode Giorgio Armanis personlige prøvemodell.

Film og TV[rediger | rediger kilde]

Buchanan TV-debuterte i 1986 da han fikk rollen som Duke Lavery i den amerikanske såpeserien General Hospital, en rolle han hadde til 1989. Han filmdebuterte i 1988 via en birolle i thrilleren The Seventh Sign, og fra 1988 til 1990 hadde han en fast rolle i komiserien It's Garry Shandling's Show. I 1990 hadde han en sentral rolle i Columbo-episoden Columbo Cries Wolf, før han samme år fikk rollen som den halvkomiske og motebeviste beileren Dick Tremayne i den am. kultserien Twin Peaks. Han har etter det gjort seg bemerket i såpeserien Port Charles (2002–03), som var en spin-off fra General Hospital. Han hadde i perioden 2005-06 fast rolle som Dr. Greg Madden i såpeserien All My Children, og i perioden 1993-2008 (med noen opphold) fast rolle som Dr. James Warwick i såpeserien Glamour. Han spiller fremdeles i denne serien.

Han har hatt få filmoppdrag, men en kan nevne filmtitler som The Cool Surface (1994), Lying in Wait (2000) og Panic Room (2002). I 2009 er han aktuell i thrilleren Mate og komedien Make the Yuletide Gay.

Bucanan har også hatt sceneoppdrag og var med på teateroppsetninger i Los Angeles av kjente stykker som Equus, The Heiress og The Maids. Han vant for førstnevnte stykke en Drama-Logue award.[1]

Priser[rediger | rediger kilde]

I 1997 vant han en Daytime Emmy Awards for sin rolle i Glamour (Han har vært nominert fire ganger for denne prisen), og i 1999 vant han en Soap Opera Digest Awards for samme rolle. I 1988 vant han samme pris for sin rolle i General Hospital.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ian Buchanan». Soapcentral.com. Besøkt 18. november 2008.