Hopp til innhold

I går, i dag, og i morgen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
I går, i dag, og i morgen
orig. Ieri, oggi, domani
Italiensk filmplakat
Generell informasjon
SjangerKomedie / Antologi
Utgivelsesår1963
Prod.landItalia
Lengde1 t. 58 min.
SpråkItaliensk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiVittorio De Sica
ProdusentCarlo Ponti
Joseph E. Levine
ManusforfatterBilla Billa
Eduardo De Filippo
Alberto Moravia
Isabella Quarantotti
Cesare Zavattini
Foran kamera
Hovedrolle(r)Sophia Loren
Marcello Mastroianni
Annen informasjon
Filmformat2.35 : 1
Premiere21. desember 1963 (Italia)
17. mars 1964 (USA)
Eksterne lenker

I går, i dag, og i morgen[1] (orig. Ieri, oggi, domani) er en italiensk komedie og antologi-film fra 1963, bestående av tre adskilte deler som alle er regissert av Vittorio De Sica. Hovedrollene spilles av Sophia Loren og Marcello Mastroianni. Tre episoder med Sofia Loren: Først som den fattige og barnerike Adelina i Napoli, den rike og trette Anna, og den lettsindige, men godhjertete Maria i Roma.

Filmen vant Oscar for beste fremmedspråklige film. Mastroianni vant en BAFTA for sin rolle i filmen.

Den første historien følger Adelina (spilt av Sophia Loren) som forsørger sin arbeidsledige ektemann Carmine (spilt avv Marcello Mastroianni) og barnet deres, ved å selge sigaretter ved en ulovlig svartebørs. Når hun ikke betaler en bot for dette, blir møblene hennes tatt. Men ett par naboer hjelper henne med å skjule møblene. En advokat som bor i det samme nabolaget sier at ettersom boten og møblene står i Adelinas navn, kommer hun til å havne i fengsel. Imidlertid fastslår italiensk lov at kvinner ikke kan fengsles når de er gravide, eller innen seks måneder etter en graviditet. Som et resultat planlegger Adelina å forbli gravid kontinuerlig. Etter syv barn, i løpet av åtte år, er Carmine utslitt.

Adelina må derfor ta valget om å bli impregnert av deres felles venn Pasquale (spilt av Aldo Giuffrè) eller risikere å havne i fengsel. Hun velger til slutt fengsel. Men resten av nabolaget samler inn penger i håp om å få henne ut av fengsel, og begjære hennes benådning. Den andre historien følger Anna er kona til en meget velstående industri-eier, men hun har også en elsker som heter Renzo (spilt av Marcello Mastroianni). Men Anna må finne ut hva som er det viktigste for hennes lykke: Renzo, eller pengene til ektemannen hennes. Men Renzo begynner å revurdere sin forelskelse i Anna, når hun ikke uttrykker bekymring for at de nesten kjører over et barn i en ulykke. Men bilen de kjører blir skadet i denne prosessen, og Anna ender opp med å få en annen forbipasserende sjåfør til å frakte henne hjem. Men dette etterlater Renzo ved ulykkesstedet. Den tredje historien følger Mara (spilt av Sophia Loren) er en prostituert, og en av hennes kunder er Augusto (også spilt avv Marcello Mastroianni) sønnen til en velstående mann fra Bologna.

Mara er en prostituert, som tar imot en rekke kunder i hennes egen leilighet. Maras eldre nabo har et barnebarn Umberto (spilt av Gianni Ridolfi) som studerer til å bli prest, men han er ennå ikke ordinert. Umberto og Mara snakker en kveld, og spør hverandre om yrkene deres. Mara blir flau over det hun holder på med, og forteller at hun driver med manikyr. Men Umbertos bestemor (spilt av Tina Pica) overhører dem snakke sammen, og hun vet at Mara er en prostituert. Hun avbryter samtalen deres, og forteller Mara at hun kommer til å havne i helvete. Umberto blir likevel forelsket i henne. Til sin bestemors store forferdelse ønsker den unge mannen å forlate sine prestestudier, for å heller være sammen med Mara. Ellers kommer han til å verve seg til den franske fremmedlegionen, dersom Mara avviser ham.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (på norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]