Hopp til innhold

FireWire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To FireWire-kabler med ulike kontaktpunkter.

IEEE 1394-grensesnittet er en seriell buss-grensesnitt standard for høyhastighetskommunikasjon og isokront sanntid dataoverføring. Den ble utviklet på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet av Apple, som kalte den FireWire. 1394-grensesnittet er sammenlignbart med USB selv om USB har langt større markedsandel. FireWire kom på markedet for første gang i noen av Apple sine 1999-modeller, og de ​​fleste Apple-maskiner siden år 2000 har tatt med FireWire-porter. Pr 2014 er det imidlertid kun på Mac mini hvor porten ennå er standard, på samtlige andre modeller er den byttet ut med Thunderbolt I/O. Grensesnittet er også kjent under merkenavn som i.LINK (Sony), og Lynx (Texas Instruments). IEEE 1394 erstattet parallell SCSI i mange sammenhenger, på grunn av lavere implementeringskostnader og et forenklet, mer tilpasningsdyktig kabelsystem.

Egenskaper

[rediger | rediger kilde]

FireWire er definert ved IEEE 1394-1995, IEEE 1394a-2000, og IEEE 1394b standardene, og er implementert på mange plattformer. Hastighetene kan nå opp til 400 Mbit/s, eller 800 Mbit/s med 1394b standarden. Protokollen inneholder både hardware- og software-spesifikasjoner. Ledningene er tynne, og det finnes to typer kontaktpunkter, hvorav det ene er meget lite, og det andre litt større. Kabelen transporterer også strøm med lav spenning slik at bærbare enheter kan lades, eller drives direkte uten ekstern strømtilkobling, mens dataoverføring foregår.

FireWire støtter hot-swapping, noe som gjør at man kan koble enheter til og fra som man vil uten å måtte starte noe på nytt. Man kan også koble flere enheter sammen mot en kontakt på datamaskinen ved bruk av en hub.

Det var Apple som begynte å utvikle FireWire på midten av 1990-tallet som en nettverksprotokoll. Hastighetene ble etterhvert høye, og IEEE 1394 ble også brukt til andre ting enn nettverk.

FireWire ligner mye på USB, og har omtrent de samme bruksområdene. USB 2.0 og FireWire har omtrent samme teoretiske overføringshastighet, hhv 480 og 400 Mbit/s. FireWire 800 dobler dette. FireWire har dog en mer stabil overføringshastighet, mens USB vil ha en typisk gjennomsnittlig hastighet på 240 Mbit/s.

Rettighetene til FireWire-teknologien eies nå av 1394LA og lisensieres ut derfra. Navnet eies fremdeles av Apple.