IBM RISC System/6000

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

RISC System/6000, også bare kalt RS/6000, er en tidligere familie med tjenere, arbeidsstasjoner og superdatamaskiner fra IBM. Maskinene var basert på RISC-arkitekturen IBM POWER. De første modellene ble lansert 15. februar 1990 med mikroprosessoren POWER1, og erstattet de tidligere arbeidsstasjonene IBM 6150 RT som var basert på RISC mikroprosessorene IBM ROMP.

RS/6000 benyttet POWER1, POWER2, POWER3 og ulike avarter av PowerPC. De ble i oktober 2000 erstattet av de nye arbeidsstasjonene IBM System p.

De første modellene av RS/6000 benyttet Micro Channel architecture som buss for periferienheter, men gikk senere over til PCI. Enkelte modeller benyttet plattformene PRep og CHRP, som var blitt utviklet i samarbeid med Apple og Motorola. Planen var å tillate en rekke ulike operativsystemer å kjøre på IBM POWER og RS/6000 – deriblant Windows NT, Netware, OS/2, Solaris, Taligent og Mac OS.

Planen mislyktes, og til slutt var det bare IBMs egen UNIX-avart AIX som ble benyttet og støttet av RS/6000. I de etterfølgende arbeidsstasjonene IBM System p, ble det lagt inn støtte for Linux.

Computer n screen.svgDenne informatikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.