Hyblaeoidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hyblaeidae»)
Hyblaeidae
Hyblaea constellata
Nomenklatur
Hyblaeidae, Hyblaeoidea
Hører til
Obtectomera, Apoditrysia, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 50
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tropiske
Inndelt i

Hyblaeidae er en artsfattig familie av sommerfugler som i dag gjerne blir regnet som en overfamilie for seg, Hyblaeoidea, innen gruppen Obtectomera. Disse sommerfuglene ligner på små nattfly (Noctuidae), og de har tidligere blitt regnet til denne familien, og også til familien Pyralidae. Hyblaeidene er tropiske og finnes både i den gamle og den nye verden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (vingespenn gjerne rundt 40 mm), kraftig bygde sommerfugler. Kroppen er kort og trinn, hodet ganske lite med fremoverstrakte palper. Antennene er temmelig korte og trådformede. Forvingene er avrundet trekantede, mer eller mindre brunspraglete. Bakvingene er brede og avrundede, ofte med gule eller røde flekker eller bånd. Bakkroppen er kjegleformet, beina forholdsvis korte med markerte sporer. Larvene ligner nattflylarver, der er avlange og nesten nakne med en stor, velutviklet hodekapsel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på planter i trompettrefamilien (Bignoniaceae), jernurtfamilien (Verbenaceae), og de to mangrovefamiliene Avicenniaceae og Rhizophoraceae. De gnager gjerne et spor i bladene og bretter bladet rundt seg til skjul. I dette skjulet oppholder de seg om dagen, og vandrer ut for å ete om natten.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Arten Hyblaea puera kan gjøre en del skade i teak-(Tectona grandis) plantasjer. De kan ødelegge en stor del av løvverket. Arten, som også kan angripe en del andre plantearter, finnes overalt der teak blir dyrket, og man vet ikke hvor den egentlig stammer fra.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Catalogue of Life: Annual Checklist 2007. Liste over beskrevne dyr og planter. [1]

Billedgalleri over australske arter: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]