Polyfenol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Polyfenoler er en gruppe av kjemiske substanser som finnes i planter. De kjennetegnes ved at de har mer enn én fenolgruppe per molekyl. Polyfenoler blir normalt delt videre inn i hydrolyserbare tanniner, hvilket er estere av gallussyre og glukose og andre sukkere; og fenylpropaner, slik som ligniner, flavonoider og kondensert tannin.

Kjemi[rediger | rediger kilde]

Klassifisering og nomenklatur[rediger | rediger kilde]

Inndelingen av polyfenoler i tanniner, ligniner og flavonoider kommer av de mange enkle polyfenolproduktene som utledes fra sekundært plantestoffskifte av shikimsyre,[1] så vel som klassiske inndelinger basert på den relative viktigheten av hvert basiskomponent i de forskjellige studieretningene. Tanninkjemi har sitt opphav i viktigheten av det eponyme tanninet i garveindustrien; ligniner i kjemien av jord- og plantestruktur; og flavonoider i kjemien av planters sekundære stoffskifter for planteforsvar, og blomstenes farge (f.eks. fra antocyaniner).

Grunnenhet:
Gallussyre

Flavon

Kanelsyre
Klasse/Polymer: hydrolyserbare tanniner Flavonoid, kondenserte tanniner Ligniner

Polyfenoler grupperes og klassifiseres også etter type og antall fenoliske undergrupper som finnes. Mer enn én undergruppe kan eksistere for et gitt polyfenol.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ P. M. Dewick, The Biosynthesis of Shikimate Metabolites, Natural Product Reports 12:579-607 (1995)