Huset (forsamlingshus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Huset (forsamlingshus)
Huset i Nybyen i Longyearbyen.
LandNorge
Etablert13. oktober 1951
Kart
Kart
Huset
78°12′27″N 15°35′26″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Huset er en restaurant, kafé og nattklubb i LongyearbyenSvalbard. Restauranten på Huset holder et høyt nivå. Vinkjelleren, en av Nord-Europas største, inneholder over 20 000 flasker, og ble bygget opp over 20 år av Husets tidligere eier Hroar Holm. Huset mottok i august 2006 utnevnelsen Best of Award of Excellence fra Wine Spectator for sitt vinkart. Best of Award of Excellence er Wine Spectators nest høyeste utmerkelse.

Menyen i restauranten skifter med de ulike årstidene, og er preget av lokale råvarer som haneskjell, rein, rype, svalbardgås, sel og arktisk røye. Isbjørnkjøtt har tidligere tidvis vært på menyen.

Bygningen som huser restauranten ble i 1951 reist for å være forsamlingshus. Det ble tegnet av arkitekt Jacob Hanssen som, sammen med arkitekt Gerhard Iversen, tegnet Colosseum kino i Oslo. På grunn av klasseskillet i Longyearbyen måtte forsamlingshuset ligge på såkalt nøytral grunn. Derfor ligger restauranten ensom utenfor bykjernen. Gjennom tidene har det også vært posthus, sykehus, skole, kino og konsertsal i huset.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]