Huo Qubing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statue i Jiuquan, Gansu. Huò Qùbìng i midten.

Huò Qùbìng (hanzi: 霍去病; født i Linfen, Shanxi i 140, død 117 f.Kr.) var en general for det kinesiske Han-dynastiet. Huò Qùbìng var Wei Shao'ers illegitime sønn, og dermed også nevøen til Wei Qing og keiserinne Wei Zifu. Hans halvbror Huo Guang var en viktig Hàn-politiker og den viktigste rådgiveren til Han Zhaodi og spilte en avgjørende rolle i å få innsatt Han Xuandi etter Zhaodis død.

Huò Qùbìng vokste opp i relativt velstående forhold under begynnelsen av Wei-familiens velmaktsdager, og allerede som tenåring viste han sitt fremstående militære talent. Han tjente som en kommandant under Wei Qings ekspedisjoner vestover, og ledet ofte sine egne soldater langt inn i fiendens territorium, hvor han påførte xiongnuene store nederlag med sine raske angrep, og en gang vant han ved å stjele xiongnuenes såkalte Gyldne statue, og på grunn av dette fikk han stor tiltro av keiseren.

Da Huò Qùbìng var tjue år gammel ble han og Wei Qing sendt med separate arméer for å angripe xiongnuene i det som så langt var Hàn-dynastiets største offensiv mot dem. Huò Qùbìng, som ledet Hàn-hærens elitedivisjoner, angrep xiongnuenes "Verdige prins i Vest" (左賢王) og påførte hans soldater et stort nederlag hvor 70.443 xiongnuer skal ha blitt drept. Han fikk en stor belønning for sine bedrifter, og hans len skal ha bestått av over 10.000 husstander.

Selv om den modige generalen ble høyt verdsatt av keiser Wu av Han, brød han seg lite om sine soldater. Historikeren Sima Qian bemerket i sin Shiji at Huò Qùbìng nektet å dele mate sin med soldatene da deres forsyninger var små, og at han regelmessig beordret soldatene til å grave ut cuju-baner for hans personlige underholdning. Men da det kom til ære i kamp, skal Huò Qùbìng aldri ha nølt med å dele denne med sine menn. En av de mest berømte fortellingene om ham sier at da keiser Wu ga ham en flaske med kostelig vin som belønning for hans bedrifter, helte han denne i bekken slik at alle soldatene som drakk vannet kunne få smake på den. Denne fortellingen ble opphavet til bynavnet Jiuquan (酒泉; i.e. "Vinbekken"). På høyden av sin karriere kom det mange offiserer med lav rang som tidligere hadde tjent under Wei Qing for å frivillig gå inn i hans tjeneste, med håp om å oppnå militær ære med ham.

Huò Qùbìng døde bare tjuefire år gammel på grunn av en pest, muligens som et resultat av en primitiv form for biologisk krigføring. Man tror at xiongnuiske soldater la døde hester, kyr og sauer i sjøer i Gobiørkenen for å spre sykdommer hos Hàn-soldatene. Det var xiongnuene selv som kom til å lide mest fra dette på grunn av deres dårlige boforhold og manglende kunnskap om medisin.