Hungersnøden i Russland 1891–1892

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Foto: Maksim Petrovitsj Dmitrijev, 1892.
«»Famine-stricken villagers who have left their homes on the way to St. Petersburg», litografi av Richard Caton Woodville i Illustrated London News, 27. februar 1892.

Den russiske hungersnød i 1891-1892 og dens medfølgende epidemier forårsaket sa. 375.000 - 400.000 dødsfall. Katastrofen var størst langs elven Volgas midtparti. Sytten guvernementer med 36 millioner innbyggere mellom Ural og Svartehavet ble rammet av hungersnøden.

Forløp[rediger | rediger kilde]

På grunn av den tørre høsten i 1890 kunne såingen først skje sent. Det begynte å fryse før frøene hadde spiret. Dette førte til stor plantedødelighet fordi det ikke var nok snø som normalt ville ha beskyttet de unge plantefrøene og-spirene om vinteren. Temperaturen falt under -30 grader Celsius. Den sterke vinden om våren blåste vekk den fruktbare matjorden på åkrene, inkludert frøene. En lang tørr sommer begynte i april, noe som førte til at vannkilder tørket inn. For eksempel hadde det ikke regnet i guvernementet Saratov på 88 dager. Det meste av husdyrene døde. Rughøsten i de verst rammede områdene var mindre enn en tjuendedel av gjennomsnittsavlingen.

Befolkningen var sint på regjeringen fordi regjeringen først innførte eksportforbud for kornprodukter i midten av august. Korneksportører ble informert på forhånd og hadde tilstrekkelig tid til å eksportere kornproduktene sine før forbudet trådte i kraft. Aviser ble forbudt å skrive «hungersnød» (Голод, golod) og brukte i stedet begrepet «dårlig høsting» (неурожай, neoerozjaj), og etterhvert å omtale det i det hele tatt.

Den 17. november 1891 ble innbyggerne oppfordret av tsar Aleksander III til å etablere hjelpeorganisasjoner. «Zemstvo»enes hjelpeorganisasjoner var de viktigste hjelpetilbyderne. Paraplyorganisasjonen for disse zemstvoene (Земство), ledet av Georgij Lvov, koordinerte bistanden. Forfatteren Lev Tolstoj etablerte hundrevis av suppekjøkken.

Ved slutten av 1892 var anslagsvis 400.000 mennesker døde, hovedsakelig av sykdommer som kolera og tyfus. Mangelen på mat hadde svekket mange menneskers immunforsvar, noe som gjorde dem mer utsatt for sykdom.

Litteratur[rediger | rediger kilde]