Hopp til innhold

Hummel International

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hummel International
Offisielt navnHummel Holding A/S
Org.formAktieselskab
CVR‑nummer15238712
BransjeKlesindustri, detaljhandel
Etablert1923 (Hamburg)
Eier(e)Christian Stadil
MorselskapThornico
HovedkontorAarhus
LandDanmark
AdresseBalticagade 20, 8000 Aarhus C
Produkt(er)treningstøy
Antall ansatte 919 (2021)
Omsetning1 858 424 000 DKK (2021)
Nettstedwww.hummel.net

Hummel International er et dansk sports- og motetøysfirma med hovedsete i Århus. Firmaet ble grunnlagt i 1923 i Tyskland, men ble i 1975 oppkjøpt av sin danske importør og flyttet deretter hovedsete. Firmaet sponser lag innenfor blant annet fotball, basketball og håndball.

Historie[rediger | rediger kilde]

Firmaet startet som en fabrikk grunnlagt av Michael og Albrech Ludwig Mesmer under navnet Messmer & Co. i en bakhave i landsbyen Eppendorf ved Hamburg i 1919. Familien produserte sportsartikler og kunne helt ekstraordinært, for denne tid, tilby gummiyttersåle i deres produktlinje av håndball- og fotballsko. Navnet Hummel ble brukt for første gang i 1923 i forbindelse med sportsartikler, da familien lanserte en kolleksjon med fotballstøvler og sko til sykling, friidrett og håndball.

Messmer & Co.s advokat grunnla i 1935 sammen med to forretningspartnere firmaet Hummel-Hummel i Hamburg. Dette firma begynte produksjon av spesielt sportssko. Firmaet led mye under De alliertes bombardementer under annen verdenskrig og hovedkvarteret ble bokstavelig talt lagt i ruiner.

Firmaet flyttet etter krigen utenfor Hamburg og produserte nå både fotballstøvler, håndballsko og skøyter. I 1956 ble virksomheten oppkjøpt av Bernhard Weckenbrock fra Kevelaar, som flyttet produksjonen til Syd-Tyskland. Samtidig ble navnet på firmaet endret til Hummel og produksjonen av fotballstøvler og håndballsko ble utvidet.

Opp igjennom 1960-årene underskrev firmaet stadig større sponsorkontrakter. I starten handlet det kun om gratis sko og annet utstyr. I 1966 gikk målmannen i Hamburger Sport-Verein med til å spille én omgang med Hummel-støvler. Den første sponsorkontrakt hvor det ble utbetalt penger ble inngått i 1968 med fotballklubben Duisburg fra 2. divisjon i den tyske Bundesliga. Hver spiller mottok 50 D-Mark, som ble utbetalt i en konvolutt før hver kamp.

Firmaets første kolleksjon av sportstøy kom i 1969, og igjennom reklamesponsorater ble salget økt betydelig. For å øke salget printet man de to velkjente v-ene, som før kun fantes på fottøyet, på tøyet, hvilket forsterket merkevaren. Senere dette år ble den velkjente Hummel-logoen, humlen, lavet. Denne versjonen var en del rundere enn den nåværende logo, men har like siden vært firmaets varemerke. I 1972 ble Hummels produkter forhandlet i de fleste europeiske land og i Bahrain, hvor en arabisk emir plutselig skulle bruke sko for 250.000 D-Mark. Dette var også året hvor Hummel kunne underskrive deres første store sponsorkontrakt med fotballaget Werder Bremen. Utover pengebeløp skulle Hummel utstyre laget med tøy og støvler. Året etter delte Adidas og Hummel på å bekle det tyske landslaget i håndball.

Året 1973 bød også på dansk deltagelse i Hummel da Jørgen Vodsgaard og Max Nielsen opprettet firmaet VN Sport ApS, som skulle markedsføre Hummel på det danske marked. Året etter fikk de rettigheter til også å produsere Hummel-produkter. I 1979 inngikk Hummel deres første sponsoravtale med det danske herrelandslag i fotball. Året etter inngikk Hummel en lignende kontrakt med det danske håndballandslag. Samme år overtok Jørgen Vodsgaard og hans forretningspartnere eierskapet av Hummel, som derved ble 100% dansk.

I løpet av de neste par år ble Hummel det største sportsmerke på det danske marked og det ble utsendt to nye kolleksjoner hvert år, som bestod av alt fra fotballstøvler til fritidstøy, pengepunger og badetøy. Opp igjennom 1980-årene var Hummel eneleverandør til det danske fotballandslaget, og da spillerdraktene til VM i Mexico i 1986 skulle presenteres, skjedde det direkte i TV-AvisenDanmarks Radio. Hummel ble også sponsor for store klubber i Europa og var på slutten av 1980-tallet sponsor for både de danske, norske og svenske herrelandslag i fotball. I 1988 underskrev Hummel en sponsoravtale med den europeiske storklubb Real Madrid, hvilket fikk salget av firmaets produkter til å stige markant. Da det danske fotballandslaget vant EM i 1992 iført Hummel-tøy, ble landslagtrøyene revet vekk i sportsbutikkene.

I 1999 ble firmaet kjøpt opp av dansken Christian Stadil. På dette tidspunkt var virksomheten på tilbaketur, men ved hjelp av et enormt engasjement og fotarbeid fikk Stadil virksomheten tilbake på rett kjøl. Dette skjedde blant annet ved å introdusere en motelinje basert på design fra 1970-årene. Suksessen ble sikret ved blant annet å sende tøyet uoppfordret til blant annet sangerinnen og skuespilleren Jennifer Lopez. Flere kjendiser tok tøyet på med glæde og dermed fikk Hummel for ganske få penger skapt masser av reklame i store moteblader og i TV.

Sponsorater[rediger | rediger kilde]

I dag er Hummel tøysponsor for adskillige danske, såvel som utenlandske, klubber. I Danmark gjelder det blant annet klubber fra de største byer: AGF, AaB, OB og Brøndby IF.

I utlandet gjelder det store klubber som Rangers F.C., Everton FC, Middlesbrough F.C., Charlton Athletic, SC Freiburg og CA Osasuna.

Sommeren 2016 inngikk Hummel atter et samarbeid med DBU. Deres forrige samarbeid startet i 1970 og varte frem til 2004, hvor Adidas overtok som sponsor for DBU.[1] Adidas’ avtale med DBU skulle utløpe sommeren 2016,[2] og på tross av at man få måneder innen hadde lansert en ny trøye med Adidas,[2] så valgte man 14. januar 2016 å stoppe samarbeidet.[2] Den etterfølgende dag ble Hummel presentert som den nye tøysponsor. I en samarbeidsavtale med DBU vil Hummel frem til 2024 være sponsor for de danske fotballandslag.[3] Avtalen omfatter dessuten også fotballskoler samt initiativer målrettet danske fans.[3]

Også i håndballsporten er Hummel sterkt representert. I 2019 teller listen av sponsorklubber blant annet: THW Kiel, Vardar (Champions League-vinnere 2019), MVM Veszprém KC, Vive Tauron Kielce, Aalborg Håndbold og mange flere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata