Humanity First

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Humanity First
Stiftet1992
HovedkontorLondon
Grunnlegger(e)Mirza Tahir Ahmad
Nettstedhumanityfirst.org

Humanity First er en internasjonal humanitær nødhjelpsorganisasjon som bidrar til kortsiktig nødhjelp og til langsiktig utviklingshjelp til sårbare samfunn i mer enn femti land på seks kontinenter.[1] Organisasjonen drives av frivillige med ulike ferdigheter. Frivillige medarbeidere betaler ofte sine egne utgifter for å støtte de internasjonale prosjektene.

I etterkant av umiddelbar respons på katastrofer etablerer organisasjonen også ofte rehabiliteringstjenester, slik som omsorg for foreldreløse barn, vanninfrastruktur og yrkesopplæring i lokal området.

Organisasjonen har fått rådgivende status hos FNs økonomiske og sosiale råd.

Mål[rediger | rediger kilde]

Humanity First er en upolitisk, ikke-sekterisk internasjonal hjelpe- og utviklingsorganisasjon, som arbeider for verdens fattigste og mest sårbare mennesker[2].

Etablering[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen ble etablert og registrert i Londoni 1994 av daværende åndelig leder for Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn, Mirza Tahir Ahmad. Et av målene for trossamfunnet er «å etablere fred på alle nivåer i samfunnet og å beskytte de grunnleggende menneskerettighetene til alle mennesker».[3]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den norske grenen ble registrert i 1996. I løpet av de årene foreningen har eksistert har den blant annet bidratt til innsamling av klær og annet utstyr i forbindelse med Bosnia-krigen, ved jordskjelvet i Haiti, bygging av barneskole i Uganda, installasjon av flere vannbrønner, oppussing av skole i Niger.[4]

Den norske grenen har en langsiktig samarbeidsavtale med sin søsterorganisasjon Humanity First Niger[5] Niger er et stort land i utkanten av Sahara-ørkenen, og er rangert av FN som et av verdens minst utviklede nasjoner. Landet ble offer for en rekke kupp og politisk ustabilitet etter sin uavhengighet fra Frankrike i 1960. I dag lider Niger av hyppige tørker, opprør og utbredt fattigdom. Slaveri ble først forbudt i 2003 og er fortsatt et problem. I tillegg er en høy grad av analfabetisme og sykdom en stor utfordring. Sammen med den lokale organisasjonen i Niger jobber Humanity First Norge med en rekke vann- og skoleprosjekter[6].

Den norske grenen har samarbeidet med Røde Kors i Norge,[7] samt Matsentralen. Foreningen samarbeider dessuten med Ahmadiyya muslimsk trossamfunn Norge.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «om oss • Humanity First Norge». Humanity First Norge. Besøkt 18. mai 2023. 
  2. ^ «hjem • Humanity First Norge». Humanity First Norge. Besøkt 18. mai 2023. 
  3. ^ «Peace Symposium – The Ahmadiyya Muslim Peace Prize | Ahmadiyya Muslim Community UK | Love For All Hatred For None». Besøkt 18. mai 2023. 
  4. ^ «Fredskonferansen 2023 - Tale ved Majid Khokhar, Humanity First Norge». Besøkt 18. mai 2023. 
  5. ^ Alhakam (29. mai 2020). «Humanity First Niger help worst affected Covid-19 area» (engelsk). Besøkt 18. mai 2023. 
  6. ^ Aftab, Imran (21. november 2021). «Utviklingsprosjekt i Niger • Humanity First Norge». Humanity First Norge. Besøkt 18. mai 2023. 
  7. ^ Castello, Claudio (9. mai 2022). «Hjelper familier og hjemløse». Utrop (engelsk). Besøkt 18. mai 2023. 
  8. ^ Apneseth, Sindre Veum (21. februar 2023). «Fulle esker med klær sendes til jordskjelvofre». Groruddalen (norsk). Arkivert fra originalen 13. mai 2023. Besøkt 18. mai 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]