Huffman Prairie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Huffman Prærie»)
Huffman Prairie
Etablert1990
Kart
Huffman Prairie
39°48′12″N 84°03′57″V

Start på første fly, Flyer III, 23. juni 1905, Orville ved stikka. Katapult-tårnet som de begynte å bruke i september 1904 står til høyre. Det bidro til å akselerere flyet til take-off hastighet. Flyet er nesten identisk med de to tidligere versjonene, men merkbart forskjellig fra de senere, etter at Wrights utvidet og bygde om høyde- og sideror. De to mennene er trolig Wilbur (bak flyet) og Charles Edward Taylor (til høyre), Wrights' mekaniker som bygde flyets første motor.

Huffman Prairie, også kjent som Huffman-Prairie Flying Field eller Huffman-feltet er en del av Ohios Dayton Aviation Heritage National Historical Park. Den 34 mål store grove beitemarken i nærheten av Fairborn, nordøst i Dayton, var stedet hvor brødrene Wright (Wilbur og Orville) foretok vanskelige og noen ganger farlige oppgave for å skape et pålitelig, fullt kontrollerbart fly og utdanne piloter. Mange tidlige flyrekorder ble satt av Wrights på Huffman Prairie.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wrights begynte å bruke Huffman Prairie i 1904 med tillatelse fra feltets eier, Dayton-bankmannen, Torrence Huffman. Dets plassering langs en regional jernbanelinje fra brødrenes hjemby, Dayton, ga dem lett adgang. Wrights utførte om lag 150 flyvninger på feltet i 1904 -1905, som førte til utviklingen av Wright Flyer III i 1905, som de anså for å være det første praktiske flyet. Dette flyet er blitt restaurert, og står nå i Carillon Historiske Park i Dayton.

I 1910 begynte Wright sine testinger på Huffman Prairie. Wright drev også sin Wright flyskole på stedet. Ved flyskolen trente Wright mer enn hundre piloter, inkludert flygere for Wright Exhibition Team og tidlig militære flygere, inkludert Henry H. "Hap" Arnold og Thomas D. Milling. United States Army Signal Corps kjøpte feltet i 1917 og omdøpte det, sammen med et 2 000 acre stort tilstøtende område (8 km²), Wilbur Wright Field. I 1948 ble området slått sammen med det nærliggende Patterson Field, til å bli Wright-Patterson Air Force Base.

Huffman Prairie i dag[rediger | rediger kilde]

National Park Service opererer nå dette historiske stedet hvor besøkende kan se stedet hvor Wrights utviklet verdens første praktiske fly, samt kopier av hangaren fra 1905 og startkatapulten. Det historiske flyfeltet er noe mindre, men det likner beitemarken som ble brukt av Wrights, og det brukes nå til å gjenskape Wrigts flyvninger. På et tilstøtende område blir det høye gresset stående. I stedet for å slå blir det i stedet brent ved en kontrollert brann om høsten.[1] En natursti snor seg på præriens høye gress med ulike urter, og sporadiske busker.[2] Huffman Prairie-området ligger innenfor Air Force Basen, med egen inngang og gjerde mellom den tilstøtende rullebanen og andre moderne base-fasiliteter.

Det tilhørende Huffman Prairie Flying Interpretive Center ligger ca 3,2 km fra flystripen ved Wright Memorial, på en bakketopp med utsikt over Huffman Prairie og andre deler av Air Force Base. Dette anlegget viser bestemte oppgaver Orville og Wilbur Wright arbeidet med for å perfeksjonere sin flymaskin som det første demonstrasjonsfly i USA og i Europa. Senteret understreker og viderefører arven fra Orville og Wilbur Wright og fortsetter flyforskning på Air Force-anlegget.

Huffman Prairie Flyingfield ble utpekt som et Nasjonalt Historisk Landemerke i 1990, og lagt til den amerikanske Verdensarvens tentative liste som en del av Dayton Aviation Sites i 2008.

Galleri[rediger | rediger kilde]

National Park Service informasjonsskilt ved Huffman Prairie Flying Field
National Park Service informasjonsskilt ved Huffman Prairie Flying Field 
Områdeskilt ved National Park Service over Huffman Prairie Flying Field
Områdeskilt ved National Park Service over Huffman Prairie Flying Field 
Reproduksjon av Wright brødrenes 1905-hangar and katapult ved Huffman Prairie
Reproduksjon av Wright brødrenes 1905-hangar and katapult ved Huffman Prairie 
Big bluestem (Andropogon gerardi), den høye, karakteristiske gresstypen ved prærien
Big bluestem (Andropogon gerardi), den høye, karakteristiske gresstypen ved prærien 
Wright Memorial, med utsyn over Huffman Prairie
Wright Memorial, med utsyn over Huffman Prairie 
Skilt ved National Park Service besøkssenter ved Huffman Prairie
Skilt ved National Park Service besøkssenter ved Huffman Prairie 

Referanser[rediger | rediger kilde]