Hubert-Pascal Ameilhon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hubert-Pascal Ameilhon
Født7. april 1730
Paris
Død1811
Paris
Beskjeftigelse historiker, bibliotekar
Nasjonalitet fransk
Medlem av Académie des inscriptions et belles-lettres
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen

Hubert-Pascal Ameilhon (født 7. april 1730 i Paris, død 1811) var en fransk historiker, bibliotekar og egyptolog.

He arbeidet først ved Bibliothèque historique de la ville de Paris, Paris bys historiske bibliotek. I 1766 publiserte han historien om handel og sjøfart i ptolemeernes Egypt, et arbeid han fikk rosende omtale for av Académie des Inscriptions et Belles-Lettres; han ble medlem av akademiet i 1786. Han fullførte flerbinds verket Histoire du Bas-Empire, historien om det seine romerrike og tidlig middelalder Europa, som ikke var fullført av Charles Le Beau. Han fortsatte arbeidet til Gabriel de La Porte du Theil og gjorde den første oversettelsen (til latin og fransk) som ble publisert av den greske inskripsjonen på Rosettasteinen: denne ble publisert i 1803.

Han sørget for at opp mot 800 000 trykte bøker ble reddet da de var truet av ødeleggelse i de første årene av den franske revolusjon. Mange av bøkene kom inn i samlingene til Bibliothèque de l'Arsenal, hvor han ble direktør i 1799.

Hoved verk[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Hélène Dufresne, Érudition et esprit public au XVIIIe siècle: le bibliothécaire Hubert-Pascal Ameilhon (1730–1811). Paris: Nizet, 1962