Hotel Norge Høsbjør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Høsbjør turisthotell 1954
Høsbjør Turisthotel pr Hamar; fotografiet er tatt mellom 1920 og 1930. Postkortet inngår i Nasjonalbibliotekets bildesamling.
Interiørbilde fra Høsbjør i 1954. Fotografiet inngår i Nasjonalbibliotekets bildesamling.

Hotel Norge Høsbjør ble åpnet den 18. desember 1919. Hotellet ble raskt anerkjent blant folk som hadde råd til hotellferier, hadde egen golfbane fra 1932[1] og var godt besøkt fram til andre verdenskrig.

Hotellet ble tegnet av arkitekten Rudolf Emanuel Jacobsen.[2]

Under krigshandlingene våren 1940 var hotellet en tid brukt som feltsykehus, og i mai 1942 ble hotellet beslaglagt av Gestapo. Planen var å bruke hotellet som fødehjem for norske kvinner som skulle ha barn med tyske soldater («Lebensborn Mutterhilfe»), men etter et par måneder ble stedet tenkt overført til Vidkun Quisling. Dette protesterte eieren på, og det ble en større sak av det. Eiendommen ble levert tilbake til eieren den 15. mai 1943, men ble igjen beslaglagt og tatt i bruk av «Lebensborn» vinteren 1945.[3]

Etter krigen ble hotelldriften tatt opp igjen, men stedet var nå ganske nedslitt. Det ble gjort flere investeringer, både fiskedam med ørret og et mindre skitrekk. Hotellet hadde også rideinstruktører og skiinstruktører, men golfbanen lot man gro igjen.[4] Driften ble etter hvert vanskeligere, og hotellet ble stengt på 1970-tallet. Etter noen år med manglende vedlikehold, ble eiendommen solgt for 2,5 millioner kroner i 1984. Det ble gjennomført omfattende oppussing og vedlikehold, og mye inventar er gjenskaffet enten i original eller som kopier. Stedet framstår nå slik det gjorde på 1920-tallet, og brukes nå som konferansehotell og for større sluttede selskaper.[3]

Høsbjør er et gammelt navn med opprinnelse i gammelnorsk ord for gråfjellet.[3] Høsbjørgårdene ligger rett under Høsbjørkampen, øst for Brumunddal i Ringsaker.[5]

Golfbanen[rediger | rediger kilde]

Hotellets eier, Petter Louis Persen, fikk etablert en nihulls golfbane ved hotellet i 1931[4] eller 1932.[1] Grunnleggeren av Oslo Golfklubb, Ragnar Halle, utarbeidet planene for banen etter anmodning fra Persen, og arbeidet på stedet ble ledet av direktør Carl Platou. Ved åpningen var banen kun Norges tredje, etter Oslo og Borregaard. Banen ble kalt «Europas mest kuperte golfbane» og ble hovedsakelig brukt av hotellets britiske gjester. Klubben var med på å stifte Norges Golfforbund i 1948, men banen grodde igjen i etterkrigsårene.

Banen ble forsøkt gjenopplivet i 1979, og Høsbjør Golfklubb ble stiftet på nytt 26. juni 1980, da som Norges åttende golfklubb med egen bane. Klubben hadde 77 betalende medlemmer det første året, men noen år senere ble banen igjen liggende brakk etter at en ny eier hadde overtatt hotellet med andre planer for arealet.[4] Klubben endret i 1983 navn til Hedmark Golfklubb og slo seg sammen med nystiftede Elverum Golfklubb. Den sammenslåtte klubben etablerte en 18-hullsbane på Starmoen i Elverum, men ble tatt under konkursbehandling i 1993. Dagens Elverum Golfklubb ble stiftet på nytt samme høst som en fortsettelse av de tidligere klubbene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Minner fra Furnes», Furnes historielag 2002.
  2. ^ Norsk kunstnerleksikon: bildende kunstnere, arkitekter, kunsthåndverkere. [Oslo]: Universitetsforl. 1983. ISBN 8200065359. 
  3. ^ a b c «Høsbjør» (html). Groundspeak Inc. Besøkt 12. april 2017. 
  4. ^ a b c «Hotellbaner» (html). Norges Golfforbund. Besøkt 12. april 2017. 
  5. ^ «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 12. april 2017.