Hossain Mohammad Ershad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hossain Mohammad Ershad
Hussain Muhammad Ershad.jpg
Født1. februar 1930[1]
Dinhata
Død14. juli 2019[1][2][3] (89 år)
Dhaka
Ektefelle Rowshan Ershad
Utdannet ved University of Dhaka
Beskjeftigelse Politiker, offiser
Parti Jatiya Party
Nasjonalitet Britisk India (19301947), Pakistan (19551971), Bangladesh (19712019)

Hossain Mohammad Ershad (bengali: হুসেইন মুহাম্মদ এরশাদ; født 1. februar 1930 i Rangpur i Bangladesh, død 14. juli 2019) var en bangladeshisk politiker og offiser som var sjef for den bangladeshiske hæren. Hossain Ershad ble valgt som president i Bangladesh i 1986, og satt som president frem til 1991.

Til tross for alle de etiske dilemmaer og all korrupsjon som foregikk rundt ham, etterlot Hussain Muhammad Ershad seg en arv av utvikling innen bangladeshisk infrastruktur og sosio-økonomisk vekst og han brakte en viss grad av stabilitet til forsvaret til Bangladesh.

Den tidligere hærsjefen og presidenten generalløytnant Hussain Muhammed Ershad er i dag stortingsrepresentant[trenger referanse] og leder Jatiya Party – det nest største politiske partiet i Bangladesh. Etter mordet på den tidligere presidenten Ziaur Rahman som skjedde den 30. mai 1981, forble Ershad lojale mot regjeringen og hsn beordret hæren til å undertrykke forsøket på statskupp.

Han gav fra seg makten til Justisdepartementet og den neste presidenten Shahabuddin Ahmed som klarte å danne et akseptabelt nøytral midlertidig regjering. Dette var et trekk som var gjort for aller første gang i landets historie. Shahabuddin plasserte umiddelbart Hussain Ershad i fengselet. Men denne handlingen ble erklært ulovlig av landets høyesterett en tid senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]